PORUKA STATE DEPARTMENTA

SAD poziva Izrael da napravi razliku između Hamasa i palestinskih civila

Vjerujemo da Izrael ima pravo da se brani, da štiti svoju sigurnost, naveo je Patel

Patel: Nije otkrio detalje diplomatskih razgovora. X

Anadolija

6.11.2023

Američka administracija je u ponedjeljak objavila da Izrael treba zaštititi civile i napraviti razliku između grupe Hamas i palestinskih civila, javlja Anadolu.

- Bili smo nevjerovatno jasni s našim izraelskim partnerima da civile treba zaštititi, da moraju razlikovati teroriste Hamasa i palestinske civile - rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel na pitanje novinara Anadolu.

Patel je kazao da neće ulaziti u detalje diplomatskih razgovora koji su u toku.

Na pitanje da li Sjedinjene Američke Države podržavaju akcije Izraela ili su samo zabrinuti zbog toga, Patel je naveo da Izrael ima pravo da se brani.

- Vjerujemo da Izrael ima pravo da se brani, da štiti svoju sigurnost. Vjerujemo da ono što se dogodilo 7. oktobra nije nešto što bi bilo koja zemlja u svijetu mogla prihvatiti - naglasio je Patel.

Istakao je da, iako Hamas "koristi civile kao štit", SAD i dalje vjeruje da je važno da Izrael "napravi razliku između Hamasa i palestinskih civila".

Izraelska vojska pokrenula je vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 10.022 Palestinca, među kojima 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 miliona stanovnika Gaze zbog izraelske opsade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.