NA DANAŠNJI DAN

Rođena Ketrin Hepbern, najveća ženska zvijezda filma svih vremena

Danas je srijeda, 8. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostala su još 53 dana

Ketrin Hepbern. stil.kurir.rs

I.P./nadanasnjidan.net

8.11.2023

Na današnji dan 1909. godine, rođena je Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn), američka filmska, televizijska i pozorišna glumica, naširoko poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti iz Nove Engleske i žestokoj neovisnosti.

Filmska legenda Hepbern drži rekord s najviše osvojenih Oskara, a 1975. dobila je i nagradu Emmy za glavnu ulogu u “Ljubavi u ruševinama”, gdje je nastupila sa svojim prijateljem Lorensom Olivierom (Laurence). Godine 1999., Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Brodvej joj odao počast

Hepbern je bila u dugogodišnjoj vezi sa Spenserom Trejsijem (Spencer Tracy), na filmu i izvan njega.

Preminula je 29. juna 2003. prirodnom smrću u Fenviku, u porodičnoj kući Hepbernovih u Old Sejbruku, u 96. godini. U počast njenom pozorišnom radu, na jedan sat su prigušena svjetla na Brodveju.

1520. - Prema naredbi danskog kralja Kristijana II (Christian), izvršen je pokolj više od 80 švedskih svećenika i plemića, nazvan "Štokholmsko krvoproliće", koji je izazvao ustanak Šveđana za oslobođenje od vladavine Danske.

1656. - Rođen engleski astronom i geofizičar Edmund Halej (Edmond Halley), koji je izradio prvi katalog sjajnih zvijezda južnog neba i utvrdio da su komete uočene 1682., 1601. i 1551., zapravo, ista kometa koja se periodično pojavljuje. Predskazao je da će se ona ponovo pojaviti krajem 1758., što se i dogodilo, pa je po njemu nazvana Halejeva kometa. Prvi je otkrio da se i zvijezde kreću, shvatio ih kao sunca, a naše sunce kao zvijezdu i izradio je prvu meteorološku kartu. Djela: "Katalog južnih zvijezda", "Pregled astronomije kometa", "Teorija magnetskog kompasa".

1674. - Umro engleski pisac Džon Milton (John), jedan od najvećih svjetskih pjesnika svih vremena. Iako je oslijepio 1652. godine, nakon toga je spjevao svoja najveća djela: "Izgubljeni raj", "Vraćeni raj" i "Samson Agonistes".

1793. - Tokom jakobinske diktature u Francuskoj na giljotini je pogubljena Žana Mari Flipon Rolan (Jeanne Marie Phlipon Roland), poznata kao Madam Rolan. U vrijeme Francuske revolucije Madam Rolan je u svom salonu u Parizu okupljala pisce, ostale umjetnike i političare, na koje je jako utjecala, posebno na žirondince koje je predvodio njen suprug Žan Mari Rolan de la Platijer (Platiere), ministar unutrašnjih poslova Francuske 1792. godine.

1793. - Prvi put za javnost otvoren "Luvr" - dvorac francuskih kraljeva od 1204., koji je, prema odluci francuske vlade iz 1791., pretvoren u muzej.

1879. - Rođen Milan Šufflay, hrvatski historičar, jedan od osnivača albanologije, autor prvog hrvatskog naučnofantastičnog romana.

1887. - Umro Dok Holidej (Doc Holliday), američki kockar, revolveraš i zubar, najpoznatiji kao prijatelj saveznog maršala Vajata Erpa (Wyatt Earp) i učesnik u čuvenom Obračunu kod O. K. Korala.

1895. - Njemački fizičar Vilhelm Konrad Rentgen (Wilhelm Conrad Rontgen) na Univerzitetu u Virtsburgu otkrio je novu vrstu zraka koje prodiru kroz meke dijelove tijela i djeluju na fotografsku ploču. Nazvao ih je "iks zracima", koji su kasnije njemu u čast nazvani Rendgenovi zraci. Za taj izum je 1901. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

1900. - Rođena Margaret Mičel (Margaret Mitchell), američka novinarka, autorica popularnog romana "Prohujalo s vihorom" koji je godinama bio bestseler i prema kojem je snimljen istoimeni kultni holivudski film.

1900. - Rođen srbijanski kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke akademije u Beogradu, član SANU-a. Djela: simfonijska poema "Put u pobedu", kantate "Srbija", "Svetli grobovi", "Vezilja slobode", solo pjesme, gudački kvarteti, filmska i scenska muzika.

1922. - Rođen južnoafrički hirurg Kristijan Barnard (Christian), koji je 1967. obavio prvo uspješno presađivanje ljudskog srca.

1935. - Rođen Alen Delon (Alain), francuski glumac. Već na samom početku filmske karijere pokazao se kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu ostvario je u kriminalističkom filmu „U zenitu sunca“, a svjetsku slavu stekao je 1960. ulogom u filmu „Rocco i njegova braća“.

1937. - Rođen Dragoslav Šekularac, srbijanski i jugoslavenski fudbaler, istaknuti igrač FK Crvena zvezda. Odigrao je 41 utakmicu i postigao šest pogodaka za reprezentaciju Jugoslavije. Preminuo je u Beogradu, 5. januara 2019. godine.

1938. - Rođen Milan Minja Subota, dipl. inž. elektrotehnike, srbijanski i regionalni kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf. Bio je autor i voditelj dugotrajne dečije muzičke emisije „Muzički tobogan“ na RTS-u (ranije TV Novi Sad) i velikog broja drugih serija.

1946. - Rođen Stanislav Karasi, srbijanski i jugoslavenski fudbaler i trener. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 10 utakmica i postigao četiri gola, a slavu je stekao golom u kvalifikacijama protiv Španije kojim je reprezentaciju Jugoslavije odveo na Svjetsko prvenstvo u Zapadnoj Njemačkoj, 1974. godine.

1947. - U Donjem Vakufu je rođen Nakib Abdagić Kiban, bosanskohercegovački književnik i glumac.

Autor je nekolicine drama od kojih je najznačajnija “Hamza Pogorelac”, ratna drama izvedena 400 puta. Objavljivao je svoje radove u eminentnim jugoslavenskim časopisima poput “Ježa”, “Oslobođenja” i dr. Neke od svojih radova (pjesme, priče, epigrame, karikature) sabrao je u knjizi "Veži ata đe ti aga kaže".

U vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.), tokom 1993. godine, Nakib i njegov prijatelj i saborac Ibrahim Ćustić Ibrica s dramom “Hamza Pogorelac” su obišli mnoge bosanskohercegovačke gradove, među kojima i opkoljeno Sarajevo. Poslije rata, zajedno s Almom i Harisom Abdagićem, dugo godina je izvodio svoj autorski satirični kabare “Balwan City”.

Najzapaženije uloge odigrao je u filmovima „Remake“ i „Iza granice“ te tv-serijama „Viza za budućnost“ i „Crna hronika“.

Preminuo je 3. maja 2008., u 61. godini života.

1960. - Džon F. Kenedi (John F. Kennedy), kandidat Demokratske stranke, pobijedio Ričarda Niksona (Richard Nixon) na predsjedničkim izborima u SAD, postavši, u 43. godini, najmlađi čovjek koji je ikada izabran na tu funkciju.

1970. - U Paljevu kod Tutina rođen Zehnija Bulić, bošnjački književnik. Profesor je književnosti i jezika u Novom Pazaru te sekretar književnog časopisa "SENT". Jedan je od prvoboraca za afirmiranje bosanskog jezika u Sandžaku.

1983. - Rođena Blanka Vlašić, hrvatska atletičarka, skakačica u vis.

1995. - Republika Makedonija zvanično je postala 38. članica Vijeća Evrope.

1997. - U Kini zatvoren najveći rukavac rijeke Jangcekjang, čime je otpočeta gradnja hidroelektrane "Tri klisure", najveće električne centrale na Planeti.

1999. - U 101. godini umro slovenski i jugoslavenski gimnastičar Leon Štukelj, najstariji olimpijski šampion i prvi olimpijski pobjednik s prostora bivše Jugoslavije. Osvojio je šest olimpijskih medalja, među kojima tri zlatne, dvije u Parizu 1924. i jednu u Amsterdamu 1928. godine.

2001. - Preminula Radmila Savićević, srbijanska i jugoslavenska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Bila je prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, ali je nastupala i u pozorištima u Kruševcu i Nišu. Ostvarila je briljantne uloge u predstavama „Zona Zamfirova“, „Ivkova slava“, „Gospođa ministarka“, „Inspektorove spletke“, „Sabirni centar“ i „Poltron“. Televizijskoj publici ostat će upamćena po ulogama u tv-serijama: “Kamiondžije”, “Pozorište u kući”, “Babino unuče”, “Vruć vetar”, “Bolji život” i “Srećni ljudi”.

2004. - Umrla Iris Čang (Chang), američka književnica i novinarka, autorica historijskih knjiga i politička aktivistica. Najpoznatija je po svom najprodavanijem prikazu masakra u Nankingu iz 1997. godine.

2010. – Vijeće ministara Evropske unije ukinulo vize Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.