NA DANAŠNJI DAN

Druga godišnjica smrti Marinka Rokvića, bh. i regionalnog pjevača narodne muzike

Danas je ponedjeljak, 6. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 55 dana

Marinko Rokvić. soundcloud.com

I.P./nadanasnjidan.net

6.11.2023

Na današnji dan 2021., u 68. godini, preminuo je Marinko Rokvić, bosanskohercegovački i regionalni pjevač narodne muzike.

Od malih nogu Marinko je pokazao afinitet prema muzici i vrlo rano počeo svirati harmoniku. Debitantsku ploču objavio je 1974., a već tri godine kasnije postaje popularan nakon prvog nastupa na Ilidžanskom festivalu narodne muzike u Sarajevu.

Marinko Rokvić objavio je ukupno dvadeset i jedan studijski album i imao brojne hitove, među kojima “Snegovi beli opet veju”, “Skitnica”, “Svađalice moja mala”, “Potražiću oči zelenije”, “Zanela me svetla velikog grada”, “Polomio vetar grane”, “Da volim drugu ne mogu”, “Jedina moja”, “Ti za ljubav nisi rođena”, “Ljubav stara srce para”, “Tri u jednoj”…

Njegov sinovi Nikola i Marko Rokvić također su pjevači.

1494. - U Trabzonu, gradu na sjeveroistoku Turske, rođen Sulejman I Veličanstveni, najpoznatiji i najslavniji sultan Osmanskog Carstva, koji je vladao od 1520. do 1566. godine.

Već u vrijeme njegovog ustoličenja Osmansko Carstvo je bilo najmoćnija zemlja islamskog svijeta, a u 46 godina vladavine Sulejman je udvostručio njegovu površinu. Sultan Sulejman je nosio i nadimak Kanuni (Zakonodavac), jer je sakupio sve kanune (zakone) prijašnjih sultana i stvorio jedan, pojednostavljeni zakonik Kanun-i Osmani, koji je bio na snazi u Carstvu više od 300 godina.

Pretpostavlja se da je imao tri supruge i ukupno 11 djece, ali je najviše volio konkubinu Hurem, koju je vjenčao i dozvolio joj da do kraja života živi na dvoru, čime je prekršio osmansku tradiciju. Njegova ljubav prema Hurem, ali i osvajačke sposobnosti, inspirirali su režisere i scenariste najpoznatije i najgledanije turske tv-serije „Sulejman Veličanstveni“.

1661. – Rođen španski kralj Karlos II, posljednji monarh iz dinastije španskih Habsburga, koji je na prijesto stupio kao četverogodišnjak 1665. i vladao Španijom do 1700. godine.

1771. – Rođen Alojz Johan Nepomuk Franc Zenefelder (Aloys Johann Franz Senefelder), njemački izdavač i štampar, pronalazač sistema litografske štampe, autor “Udžbenika litografije”.

1787. – Rođen Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske kulture, tvorac novog pravopisa i književnog jezika.

1814. – Rođen belgijski klarinetista i graditelj duhačkih instrumenata Adolf Saks (Adolphe Sax), koji je 1840. izumio muzički instrument nazvan njemu u čast - saksofon.

1825. – Rođen francuski arhitekta Žan Luj Garnije (Jean-Louis Garnier), čije je glavno djelo, Opera u Parizu, jedan od najznačajnijih spomenika pariske arhitekture u drugoj polovini 19. vijeka. Projektovao je i Kasino u Monte Karlu i Opservatoriju u Nici.

1860. – Abraham Linkoln izabran za predsjednika SAD. U januaru 1863. proglasio je oslobađanje robova, a tokom njegovog mandata vođen je Američki građanski rat, od 1861. do 1865., u kom je Unija sjevernih država pobijedila robovlasnički jug. Šest dana po završetku rata ubijen u pozorišnoj loži u atentatu koji je izvršio glumac J. V. Bat.

1861. – Rođen kanadski profesor fizičkog obrazovanja Džejms Nejsmit (James Naismith), koji je 1891. izmislio košarku.

1880. – Francuski mikrobiolog Šarl Luj Alfons Laveran (Charles Louis Alphonse), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907., otkrio je uzročnika do tada neizlječive bolesti malarije.

1893. – Umro ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, najistaknutiji ruski simfoničar 19. vijeka. Komponovao je simfonije, opere, uvertire, koncerte za klavir, koncerte za violinu, kamernu muziku, balete, solo pjesme, klavirske kompozicije.

1931. – Rođen američki filmski režiser Majk Nikols (Mike Nichols), poznat po specifičnom humoru u posmatranju fenomena modernog doba i savremenog američkog života. Filmovi: “Diplomac” (Oskar), “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Kvaka 22”, “Seksualno vaspitanje”, “Lovci na miraz”.

1932. - Rođen Predrag Gojković Cune, srbijanski i regionalni pjevač narodnih, starogradskih, zabavnih i meksikanskih pjesama, te sevdalinki. Dobitnik je velikog broja priznanja i nosilac statusa istaknutog estradnog umjetnika.

1945. - Rođen Enver Hadžiabdić Hadžija, slavni bh. i regionalni fudbaler i fudbalski trener. Popularni Hadžija je kao igrač FK Željezničara osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1972. godine, da bi 25 godina poslije, isti uspjeh ponovio i kao trener “Želje” u prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Fudbalsku karijeru počeo je sa svega 17 godina u “Bratstvu” iz Travnika, a 1965. godine dolazi u Željezničar za koji je odigrao ukupno 460 utakmica. S mnogo uspjeha nastupao je i za reprezentaciju bivše Jugoslavije, a posebno se istakao na Svjetskom prvenstvu 1974. godine u Njemačkoj. U to vrijeme je proglašen jednim od najboljih odbrambenih igrača na svijetu, što mu je obezbijedilo transfer u tada respektabilni belgijski Charleroi, gdje je igrao do kraja profesionalne igračke karijere.

1950. - Osnovan Muzej primijenjene umjetnosti u Beogradu.

1975. - Svoj prvi nastup održao je britanski muzički bend “Sex Pistols”, koji je kasnije postao ikona punka.

1996. - U Sarajevu održana konstituirajuća sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj su usvojena obilježja Federacije BiH - grb i zastava.

1996. - U prijateljskoj fudbalskoj utakmici odigranoj na stadionu Koševo u Sarajevu, reprezentacija BiH pobijedila trostrukog svjetskog prvaka, reprezentaciju Italije, rezultatom 2:1. Golove za bh. tim postigli su Hasan Salihamidžić i Elvir Bolić.

1999. - Rania, kraljica Jordana, posjetila sarajevsko naselje Grbavica, gdje je položila kamen temeljac za izgradnju Jordanskog islamskog centra.

2002. - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH historijsko područje "Srednjovjekovni grad Bobovac" proglasila je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

S primarno obrambeno-strategijskim značajem, Bobovac je pružao efikasnu zaštitu bosanskim vladarima od bana Stjepana II. (1322-1353) i kralja Tvrtka I. Kotromanića (1353-1391) do Stjepana Tomaševića (1461-1463). Politička funkcija Bobovca ogleda se u činjenici da se unutar njegovih zidina čuvala bosanska kruna zbog koje je početkom XV stoljeća, u nastojanju da je se domogne, ovu utvrdu pohodio tada najmoćniji evropski vladar Sigismund Luksemburški. Bobovac su u maju 1463. zaposjele Osmanlije, označivši time kraj njegove političke slave kao prijestolnice Bosanskog kraljevstva.

2020. – Preminuo bosanskohercegovački glumac Dragan Jovičić usljed zdravstvenih komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

Dragan je rođen u Rogatici 22. novembra 1953. godine. Studij glume završio je 1976. na Odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Najzapaženije uloge u njegovoj karijeri bile su Berange u "Kralj umire", Hasanage u "Hasanaginici", Makijavelija u "Dijalogu u paklu" i Paulina u "Ay, Carmela.

Regionalna publika ga najviše pamti po ulogama koje je ostvario u televizijskim serijama koje je producirala tadašnja TV Sarajevo – Stojan Mutikaša u "Porobdžijama" i Adem Čabrić u "Koži". Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a između ostalih i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra. U bogatoj karijeri Jovičić je bio i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

2021. – Umro Muamer ef. Zukorlić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, predsjednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.