USPJEH HIRURGA

U Njujorku ljekari izveli prvu potpunu transplantaciju oka u svijetu

Stručnjaci su ovo otkriće nazvali ključnim trenutkom u potrazi za vraćanjem vida milionima ljudi

Transplantacija oka. BBC

Z. K.

10.11.2023

Hirurzi u Njujorku kažu da su izveli prvu potpunu transplantaciju oka u svijetu, iako nisu sigurni da će se njihovom pacijentu vratiti vid. Aaron Džems (James), koji je doživio nesreću sa strujom visokog napona, podvrgnut je 21-satnoj operaciji kojom mu je zamijenjena polovica lica.

Veći dio lica

Hirurzi, podsjetimo, već godinama uspješno presađuju rožnicu. Stručnjaci su ovo otkriće nazvali ključnim trenutkom u potrazi za vraćanjem vida milionima ljudi. Radnik na visokonaponskoj mreži iz američke savezne države Arkansas, izgubio je veći dio lica kada je slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7.200 volti 2021. godine.

U maju ove godine podvrgnut je rijetkoj djelomičnoj transplantaciji lica uz transplantaciju oka - u kojoj je učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika. Hirurzi koji su izveli kompliciranu operaciju rekli su jučer da se Džems (46) dobro oporavlja od dvostruke transplantacije i da donirano oko izgleda nevjerojatno zdravo.

Ljekari kažu da njegova operacija nudi naučnicima uvid bez presedana u to kako ljudsko oko pokušava ozdraviti.

Korak bliže

- Ne tvrdimo da ćemo vratiti vid, ali nema sumnje da smo korak bliže – rekao je jedan o dljekara za ABC News.

Doktori su rekli da postoji izravan protok krvi u mrežnicu - dio oka koji šalje slike u mozak. Iako nema sigurnosti da će mu se vratiti vid na novom oku, ljekar ne isključuju ni tu mogućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.