TRAJAO ŠEST SATI

Turski bespilotni dron Bayraktar TB3 uspješno završio peti probni let

Inovativna letjelica pruža visoke performanse i ozbiljnu nosivost, čime se postavlja kao ključni dodatak turskoj floti

Očekuje se dalje proširenje njihovog tržišnog udjela u najmanje 33 zemlje. Screenshot / YouTube

N. Č.

13.11.2023

U jeku kontinuiranih tehnoloških dostignuća, turski bespilotni dron Bayraktar TB3 obilježio je svoj peti probni let, donoseći revolucionarne mogućnosti u domen vojne avijacije. Testovi performansi tokom šestosatnog leta na srednjoj visini protekli su uspješno, ističući impresivne sposobnosti ove letjelice.

Uspješan peti testni let

Selčuk Barjaktar (Selçuk Bayraktar), glavni tehnološki direktor kompanije Baykar, izjavio je na društvenoj mreži X:

- Bayraktar TB3 je uspješno završio svoj peti test letenja, predstavljajući napredak u našim naporima za razvoj vrhunskih bespilotnih letjelica.

Opremljen motorom PD-170, čiji je razvoj povjeran domaćoj kompaniji TUSAŞ Engine Industries (TEI), TB3 je postigao brzinu od 130 kilometara na sat tokom trećeg testa 4. novembra. Ključna karakteristika drona je njegova sposobnost postavljanja na nosače aviona na brodovima, posebno namijenjenih novim turskim nosačima aviona poput TCG Anadolu.

Globalna prisutnost

Svestranost Bayraktar TB3 ogleda se u njegovoj maksimalnoj težini pri polijetanju od 1.450 kilograma i nosivosti od 280 kilograma, gotovo dvostruko više od svog prethodnika, Bayraktar TB2. Prognozira se da će dron imati impresivan domet od 1.000 nautičkih milja (1.900 kilometara), čime zadovoljava zahtjeve moderne vojne strategije.

Baykar, koji je ostvario izuzetnih 99,3 posto stope izvoza u ugovorima potpisanim tokom 2022. godine, potvrdio je svoju globalnu prisutnost potpisivanjem ugovora o prodaji Bayraktar TB2 u 32 zemlje i Bayraktar AKINCI u osam zemalja. Sa nedavnim uspjehom Bayraktar TB3, očekuje se dalje proširenje njihovog tržišnog udjela u najmanje 33 zemlje širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.