AMSTERDAM

Video / Nakon propalestinskog skandiranja: Muškarac se popeo na binu i oteo mikrofon Greti Thunberg

Neposredno prije incidenta iz gomile su se čuli povici "Palestina će biti slobodna"

Muškarac oteo mikrofon. Platforma X

H. J. I.

13.11.2023

Govor Grete Thunberg na velikom klimatskom protestu u Amsterdamu jučer je prekinuo muškarac koji je upao na binu. Muškarac je rekao da je "došao ovamo zbog klimatskih demonstracija, a ne političkih stavova", dok je pokušavao izvući mikrofon iz ruku Grete Thunberg.

Neposredno prije incidenta iz gomile su se čuli povici "Palestina će biti slobodna". Ranije tokom skupa, organizatori su skratili govor jedne aktivistice nakon što je upotrijebila izraz "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna", prenosi novinska agencija Reuters. 

Mnoge jevrejske grupe kažu da je taj slogan, koji se koristi na protestima širom svijeta, poziv na uništenje Izraela. Propalestinski aktivisti tvrde da većina ljudi koji ga koriste pozivaju na kraj izraelske okupacije Zapadne obale i blokade Gaze, a ne na eliminaciju samog Izraela.

Nakon što je muškarac uklonjen s bine Thunberg se pridružila gomili u skandiranju.

- Nema klimatske pravde na okupiranoj zemlji.

Prošlog mjeseca švedska klimatska aktivistica našla se na meti kritika nakon što je na društvenim mrežama podijelila propalestinske poruke, a neki su je optuživali da ne pokazuje potporu izraelskim žrtvama napada Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.