PREDSJEDNIK SAD-A

Bajden: Cilj razgovora s Sijem je normalizacija komunikacije između dvije supersile

Bajden i Si sastat će se u srijedu u oblasti San Francisca tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje

Džo Bajden. AP Photo/Susan Walsh

FENA

15.11.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u utorak da je njegov cilj tokom razgovora s kineskim predsjednikom Si Đinping (Xi Jinping) ove sedmice da obnovi normalnu komunikaciju između dvije supersile, uključujući vojne kontakte.

Obraćajući se novinarima nakon komentara o klimatskim promjenama u Bijeloj kući, Bajden je rekao da pokušava promijeniti odnos Sjedinjenih Država i Kine nabolje, nakon perioda zategnutih veza.

Bajden i Si sastat će se u srijedu u oblasti San Francisca tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC). To će biti tek drugi lični sastanak dvojice čelnika otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021.

Upitan kako bi mjerio uspjeh na svojim dugo očekivanim razgovorima na vrhu s Sijem, Bajden je izjavio prije odlaska u San Francisco:

- Da se vratimo na normalan kurs, dopisivanje i mogućnost da podignemo slušalice i razgovaramo jedni s drugima o krizi, i da budemo u mogućnosti da osiguramo da naše vojske i dalje imaju kontakt jedna s drugom - prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.