SAN FRANCISKO

Nakon godinu dana bilateralni susret Bajdena i Sija

Bajden i Si sastali su se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku u američkoj Kaliforniji

Si i Bajden. Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Anadolija

15.11.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegov kineski kolega Si Đinping (Xi Jinping) počeli su u srijedu prvi bilateralni susret u nadi da će ublažiti neke od poteškoća u američko-kineskim odnosima.

Bajden i Si sastali su se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku u američkoj Kaliforniji.

Ovo je njihov prvi sastanak otkako su se posljednji put susreli u novembru 2022. godine na Baliju u Indoneziji.

Iskreni razgovori

- Ne postoji zamjena direktnim razgovorima. Uvijek sam smatrao da su naši razgovori iskreni i uvijek sam ih cijenio - rekao je Bajden kratko Siju tokom sastanka iza zatvorenih vrata.

- Gospodine predsjedniče, znamo se dugo. Nismo se uvijek slagali, što nikoga nije iznenadilo, ali naši sastanci su uvijek bili iskreni, direktni i korisni. Nikada nisam sumnjao u ono što ste mi govorili - dodao je.

Sastanak se održava u trenutku kada Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) pokušavaju da upravljaju rivalstvo koje definiše njihove bilateralne veze.

Očekuje se da će se na sastanku, između ostalog, razgovarati o tenzijama oko Tajvana i Južnog kineskog mora, ekonomskim i trgovinskim pitanjima, vojnom dijalogu na visokom nivou i sukobu u Gazi.

Najvažniji odnos

Govoreći nakon Bajdena, Si je rekao da su odnosi SAD-a i Kine "najvažniji bilateralni odnos na svijetu", rekavši da ih treba razvijati kako bi bili od koristi za narode obje države te kako bi ispunili odgovornost za ljudski napredak.

- Za dvije velike države poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, okretanje leđa nije opcija. Nerealno je da jedna strana mijenja drugu. A sukob i konfrontacija imaju teške posljedice za obje strane - rekao je Si i dodao:

- Još uvijek sam mišljenja da rivalstvo velikih zemalja nije prevladavajući trend sadašnjeg doba i ne može riješiti probleme s kojima se suočavaju Kina i Sjedinjene Američke Države, odnosno svijet u cjelini.

Predstavnici Pekinga i Vašingtona održali su nekoliko rundi razgovora na višim nivoima kako bi se omogućila Sijeva posjeta SAD-u, prva od 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.