UPUTIO KRITIKE

Alijev optužuje Francusku za naoružavanje Armenije

Predsjednik Azerbejdžana tvrdi da Francuska izaziva napetosti na Kavkazu

Ilham Alijev. Twitter

N. Č.

21.11.2023

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev (Aliyev) izazvao je kontroverze svojim izjavama, optužujući Francusku za naoružavanje Armenije i upozoravajući na mogući novi sukob na Kavkazu. U svojoj oštroj kritici, Alijev je istakao da Francuska, umjesto suočavanja sa svojom krvavom kolonijalnom prošlošću, govori o fiktivnom etničkom čišćenju u drugim zemljama.

Prema riječima Alijeva, Francuska otvoreno naoružava Armeniju, što stvara napetosti u regiji. Upozorava da bilo kakav novi sukob neće donijeti korist Armeniji te ističe da su prijašnji pokušaji francuske podrške Armeniji u prošlosti završili neuspjehom.

Predsjednik Azerbejdžana također se osvrnuo na nedavno povlačenje francuskih trupa iz Afrike, ističući da je to još jedan pokazatelj neuspjeha njihove neokolonijalističke politike u Africi. Kritizirao je Francusku zbog nedostatka izvinjenja za svoje kolonijalne zločine te je poručio da bi se trebala stiditi svoje prošlosti umjesto što govori o etničkom čišćenju u drugim dijelovima svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.