VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Izraelska vojska mi je predstavila svoj plan, to me nije uvjerilo u budući tok događaja

Borelj je poručio da predstavnici agencija UN-a i Palestinske uprave detaljno su ga obavijestili o dramatičnoj situaciji civilnog stanovništva u Gazi

Žozep Borelj. Fena

H. J. I.

21.11.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) kazao je da se sa Bliskog istoka vraća sa puno briga i malo nade te je formirao dva jasna prioriteta: hitno raditi na oslobađanju talaca i spašavanju života civila u Gazi i raditi na implementaciji rješenja dvije države.

- Posljednjih dana išao sam u Izrael, Palestinu, Bahrein, Katar i Jordan. Po povratku u Brisel, želio bih podijeliti dva glavna zaključka: s jedne strane, osjećaj apsolutne hitnosti, posebno zbog dramatične situacije u Gazi, i s druge, osjećaj slabe nade u zajedničkoj želji da se radi na postizanju trajnog mira u regionu - rekao je.

Nedostatak vode, hrane, medicinske pomoći

Borelj je poručio da predstavnici agencija UN-a i Palestinske uprave detaljno su ga obavijestili o dramatičnoj situaciji civilnog stanovništva u Gazi u vezi s nedostatkom vode, hrane, medicinske pomoći i skloništa zbog opsade enklave u vrijeme kada kiša i hladnoća stižu.

- Predstavili su nam i brojke smrti i razaranja koje su donijele bombardovanje i vojne operacije. U Gazi je srušeno više od 40 posto stambenih objekata, a prema vlastima Gaze umrlo je više od 12.000 osoba, od čega je skoro 5.000 djece. Dobivene informacije o situaciji na terenu u Gazi, nažalost, potvrdile su najgore strahove koje smo mogli imati o ovoj temi prije našeg odlaska - rekao je.

On je također poručio da je izraelska vojska delegaciji objasnila svoj plan za stvaranje malog sigurnog područja uz more u južnom dijelu Gaze kako bi se tamo koncentriralo civilno stanovništvo radi izvođenja kopnenih operacija na jugu enklave.

- To me nije uvjerilo u budući tok događaja, ako ne postignemo brzu i trajnu deeskalaciju vojnih operacija - rekao je.

Dirljiv trenutak

Također je rekao da su njegova dva sastanka sa porodicama talaca bila su veoma dirljiv trenutak tokom ovog putovanja.

- To je učinilo potpuno razumljivim šok koji je izraelsko društvo pretrpjelo od napada Hamasa. Za mnoge od njih ponovno se pojavilo sjećanje na Holokaust: "to su nam učinili samo zato što smo Jevreji" - poručio je.

Kazao je kako nema sumnje da su mnoge akcije koje je Hamas izveo 7. oktobra bile ratni zločini.

- Međutim, kao što sam rekao svojim izraelskim sagovornicima, jedan užas ne može opravdati drugi. Poštovanje ljudskog života je ono što čini razliku između civilizovanog društva i terorističkih aktera - rekao je.

Poručio je da utrka s vremenom je u toku kako bi se došlo do deeskalacije vojnih operacija u Gazi i nasilja na Zapadnoj obali, u suprotnom bi sukob mogao lako degenerirati i proširiti se. U svom izvještaju nakon petodnevnog putovanje je naveo i da na kraju, samo mir može pružiti stvarnu i održivu sigurnost Izraelu.

- Ovaj rat bi trebao biti posljednji pronalaženjem sredstava da se konačno uspostavi rješenje o dvije države - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.