PREMIJERKA ITALIJE

Meloni kritikovali da promoviše patrijarhat

Novinarka Lilli Gruber, govoreći o femicidu, prozvala je i premijerku Italije

AP

D. H.

21.11.2023

Nakon što se u Italiji dogodio slučaj femicida u kojem je Giuliju Cecchettin ubio njen bivši dečko Filippo Turetta rasprava se prenijela i na političko-medijski sektor, a jedna od onih koja je kritikovana bila je i premijerka Italije Đorđija (Giorgia) Meloni.

Patrijarhalna kultura

Naime, tokom emisije, novinarka Lilli Gruber, govoreći o femicidu, prozvala je i premijerku Italije.

- Nećete moći poreći da u Italiji postoji jaka patrijarhalna kultura i da se ova desnica na vlasti ne suprotstavlja tome mnogo. Meloni želi da ju se zove premijerom, a ne premijerkom. Je li to patrijarhalna desničarska kultura - rekla je novinarka.

Instrumentalizacija tragedije

Vrlo brzo, uslijedila je reakcija i premijerke koja je na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju iz prošlosti na kojoj se može vidjeti njena kćerka Ginevra kao i majka i baka Giorgie Meloni.

- Ne znam kako neki ljudi pronalaze hrabrost da instrumentaliziraju čak i najveće tragedije kao bi napadali vlast. Nova bizarna teza koju zastupa i Lilli Gruber je ta da ja izražavam kulturu patrijarhata. Kao što možete vidjeti, ova fotografija oslikava četiri generacije 'patrijarhalne kulture' moje porodice. Bez riječi sam - poručio je premijerka Italije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.