MAĐARSKA

Orbanov Fidesz podnio prijedlog zakona o zaštiti suvereniteta: "Žele se odbraniti od neprimjernog uplitanja stranih grupa"

Prijedlog zakona predviđa uspostavu posebnog tijela koje bi istraživalo i pratilo rizike političkog uplitanja

Viktor Orban. N. Šaljić / Avaz

N. H.

22.11.2023

Vladajuća stranka u Mađarskoj "Fidesz", čiji je član mađarski premijer Viktor Orban, podnijela je u utorak parlamentu nacrt zakona o zaštiti "nacionalnog suverentiteta" kako bi se odbrani od "neprimjerenog uplitanja stranih osoba ili grupa". 

Zakon dolazi u trenutku kada je Orban, koji se u proteklih 13 godina više puta ulazio u sukobe s EU, pojačao kampanju svoje stranke uoči izbora za Evropski parlament u junu sljedeće godine. 

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, odbacio je optužbe da potkopava demokratiju u Mađarskoj. 

Prijedlog zakona predviđa uspostavu posebnog tijela koje bi istraživalo i pratilo rizike političkog uplitanja i preporučivalo izmjene propisa. Također, ovim zakonom bi se kažnjavalo zabranjeno inostrano finansiranje stranaka. 

Zastupnici će uskoro raspravljati o zakonu prije njegovog konačnog odobrenja. 

Orban, koji ima dvotrećinsku većinu u parlamentu koja omogoćuje Fideszu da promijeni bilo koji zakon, postigao je svoju četvrtu uvjerljivu pobjedu 2022. godine. 

EU je blokirao Mađarskoj povlačenje milijardi eura iz fondova zbog spora oko vladavine prava tokom mandata Orbana, koji je apelirao na konzervativne birače prikazujući se kao branilac mađarskih nacionalnih interesa.

Zakon, koji je prvi put predložen u septembru, poklopio se s pokretanjem kampanje na jumbo plakatima u kojoj se ocrnjuje predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (von der Leyen) i ankete o politikama Unije, uključujući finansiranje Ukrajine i razgovore o članstvu u EU s ratom razorenim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.