NIZOZEMSKI DESNIČAR

Iako je ostvario veliku pobjedu, VIlders u problemu: Niko neće u vlast s njim

Vilders je rekao da je odluka VVD-a, donesena prije nego su koalicijski pregovori uopće počeli, "vrlo razočaravajuća"

Arhiv

D. H.

24.11.2023

Šefica najveće stranke desnog centra u nizozemskom parlamentu, Dilan Jesilgez (Yeşilgöz), odbacila je svaku mogućnost da se pridruži potencijalnoj koaliciji kojom bi dominirao Geert Wilders, no dodala je da bi takvu vladu mogla podržati sa strane, piše Politico.

Otvoren put savezu

To bi moglo otvoriti put savezu između Wildersove krajnje desne Stranke za slobodu (PVV) i Novog društvenog ugovora (NSC) desnog centra Pietera Omtzigta.

- Veliki dobitnici ovih izbora su PVV i NSC. Nakon 13 godina paše nam ponešto drugačija uloga - kazala je Jesilgez, čelnica liberalno-konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), koja je bila dio vlade premijera u odlasku Marka Ruttea.

- Mi ćemo omogućiti vladu desnog centra. Podržat ćemo konstruktivne prijedloge - i to je jedan oblik tolerancije - dodala je Jesileöz.

Vilders je brzo reagirao na društvenoj mreži X i rekao da je odluka VVD-a, donesena prije nego su koalicijski pregovori uopće počeli, ‘vrlo razočaravajuća‘.

- To nije dobro. Nadam se da će se predomisliti jer vladati je bolje nego tolerirati - rekao je Wilders.

Vildersova stranka nekoć je bila tolerantni partner prve vlade premijera na odlasku Marka Rutea (Rutte), koja se sastojala od Ruteovog VVD-a i demokršćanske CDA i vodila je zemlju od oktobra 2010. do novembra 2012. Vilders je podržavao tu vladu u parlamentu, ali niko iz stranke nije bio član kabineta.

Kad bi VVD nastavio biti tolerantni partner vlade koju vodi Wilders, bila bi to prilično neobična zamjena uloga.

Potez Jesilgoz (Yeşilgöz) također stavlja veći pritisak na Omtzigtov NSC i BBB, stranku poljoprivrednika, koji sad moraju odlučiti jesu li otvoreni za suradnju s Vildersom u budućoj vladi.

Nakon više od deset godina na vlasti pod Ruteom, VVD je pretrpio teške gubitke na izborima u zemlji u srijedu, izgubivši 10 od svoja 34 mjesta u parlamentu.

Vildersov PVV bio je veliki pobjednik izbora, osiguravši 37 mjesta i postavši najveća politička snaga u zemlji ispred Laburističko-zelenog saveza bivšeg povjerenika EU Fransa Timermansa (Timmermansa), koji je osvojio 25 mjesta.

Očekuje se da će koalicijski pregovori trajati mjesecima, jer su stranke oprezne kad je u pitanju bilo kakvo povezivanje s krajnje desnim PVV-om. Prošloj vladi trebalo je rekordnih 299 dana da se formira, a ovaj put sve bi moglo potrajati još i dulje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.