BESPILOTNIM LETILCAMA

Najžešći napad na Kijev od početka agresije na Ukrajinu

Latvijski predsjednik, koji trenutno boravi u Kijevu, podijelio snimak iz skloništa

Vrtić u Kijevu stradao u udaru drona. AP Photo/Efrem Lukatsky

N. Č.

25.11.2023

Glavni grad Ukrajine, Kijev, doživio je danas najveći ruski napad bespilotnim letjelicama tokom rata, uz petero ranjenih i veliku materijalnu štetu. Korištenjem iranskih bespilotnih letjelica Shahed, napad je započeo u ranim jutarnjim satima, pogodivši različite dijelove grada, pri čemu su neprekidna tutnjava protivvazdušne odbrane i eksplozije izazivale uznemirenost među stanovnicima.

Portparol kijevske gradske uprave izjavio je da je oboreno najmanje 40 bespilotnih letjelica, a gradonačelnik Vitalij Kličko izvijestio je da je pet osoba, uključujući 11-godišnju djevojčicu, povrijeđeno, dok su zgrade širom grada pretrpjele oštećenja. Fragmenti srušene bespilotne letjelice izazvali su požar u dječjem vrtiću, dodao je Kličko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija lansirala više od 70 Shahed bespilotnih letjelica, od kojih je većina oborena. Latvijski predsjednik Edgars Rinkevičs, koji se nalazi u Ukrajini, podijelio je fotografiju iz skloništa dok je izbjegavao veliki napad. Rinkevičs je, osim toga, posjetio obnovljene objekte u Černihivskoj oblasti te razgovarao s predsjednikom Zelenskim o bilateralnim odnosima i podršci EU i NATO-a.

Napad se dogodio na dan kada Ukrajina obilježava sjećanje na Gladomor 1932. - 1933., a Zelenski je istaknao kako je to djelo "namjernog terora", povlačeći paralele između historijskog događaja i trenutne ruske invazije. Ukrajina i više od 30 drugih zemalja priznaju Gladomor kao genocid Sovjetskog Saveza nad ukrajinskim narodom, dok Moskva negira da su smrti uzrokovane genocidnom politikom. Napad je također doveo do prekida snadbijavanja električnom energijom u gotovo 200 zgrada u prijestolnici, uključujući 77 stambenih, kako je priopćilo ukrajinsko ministarstvo energetike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.