"NEPOŠTIVANJE DOGOVORA"

Izraelski mediji tvrde: Rat se nastavlja ako Hamas večeras ne oslobodi drugu grupu zarobljenika

Hamas kaže da će odgoditi oslobađanje druge grupe Izraelaca zbog navodnog kršenja sporazuma

Gaza: Prijeti im bombardovanje. AP

N. H.

25.11.2023

Izraelski mediji javljaju da će se nastaviti bombardovanje Gaze ukoliko Hamas ne oslobodi zarobljenike do ponoći po izraelskom vremenu (23:00 po centralnoevropskom mjerenju vremena), prenosi Al Jazeera. 

"Kršenje sporazuma"

Iako ova informacija nije zvanično potvrđena, Hamas je već reagovao, navodeći da neće promijeniti stav zbog "praznih prijetnji". 

- O tome izvještavaju izraelski mediji i ništa nije zvanično potvrđeno - rekli su iz Al Jazeere.

Hamas kaže da će odgoditi oslobađanje druge grupe Izraelaca zbog navodnog kršenja sporazuma.

- Izraelski mediji izvještavaju iz diplomatskih izvora da Izrael nije prekršio sporazum, suprotno onome što kažu brigade Kasam. Oni se pozivaju na službenike sigurnosti koji kažu da će se, ako oteti ne budu pušteni do ponoći, vratiti operacijama u pojasu - navodi se u nastavku. 

Užas za porodice talaca i zatvorenika

Gideon Levi (Levy), kolumnista Haaretz-a, rekao je da bi propadanje primirja bilo "užasno za porodice: porodice izraelskih talaca i porodice palestinskih zatvorenika". 

Osama Hamdan, član političkog biroa Hamasa sa sjedištem u Bejrutu, kaže da izraelske prijetnje neće promijeniti ništa. 

- Ponavljamo našu posvećenost implementaciji i osiguranju uspjeha sporazuma o primirju koji je postignut uz posredovanje Katara i Egipta - rekao je Hamdan na konferenciji za novinare, pa nastavio:

- Dogovor o humanitarnom primirju i razmjeni zarobljenika i zatvorenika ne bi bio postignut da nije bilo nepokolebljivosti naših ljudi. Okupacija neće uspjeti silom osloboditi svoje zarobljenike - rekao je on.

Zvaničnik upoznat sa situacijom izjavio je za Reuters da Katar trenutno pregovara s Izraelom i Hamasom o rješavanju kašnjenja puštanja zarobljenika “što je prije moguće”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.