SAOPĆILA AMERIČKA VOJSKA

Situacija u Adenskom zaljevu se zaoštrava: Ispaljene balističke rakete na američki razarač

Prema navodima, rakete su pale u zaljev na oko 10 nautičkih milja od broda

USS Mason: Američki razarač. AP

N. H.

27.11.2023

Dvije balističke rakete ispaljene su iz Jemena na američki ratni brod u Adenskom zaljevu, nakon što je američka mornarica odgovorila na poziv u pomoć sa komercijalnog tankera, koji su zaplijenili naoroužani pojedinci, saopćila je američka vojska. 

Tanker, identifikovan kao Central Park, prevozio je fosfornu kiselinu kada je njegova posada pozvala u pomoć i navela da su "napadnuti od nepoznatog eniteta". 

USS Mason, razarač sa vođenim projektilima, i saveznički brodovi iz operativne grupe za borbu protiv piratskih grupa koje djeluju u Adenskom zaljevu i kod obale Somalije, odgovorile su na poziv u pomoć i "zahtijevali oslobađanje broda". 

- Nakon toga, pet naoružanih osoba iskrcalo se sa broda i pokušalo da pobjegne malim čamcem - navodi se u saopćenju i dodaje da je USS Mason progonio napadače što je rezultiralo njihovom konačnom predajom.

Nekoliko sati kasnije, u 1:41 po lokalnom vremenu u ponedeljak ujutru, dvije balističke rakete ispaljene su iz oblasti koje kontrolišu Huti u Jemenu "ka općoj lokaciji" USS Mason i Central Park.

Prema navodima, rakete su pale u zaljev na oko 10 nautičkih milja od broda.

USS Mason je završavao odgovor na poziv u pomoć broda Central Park u vrijeme lansiranja projektila. Navodi se da nema šteta ni prijavljenih povreda iz Central Parka ili Masona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.