SASTANAK U DOHI

Čelnici CIA-e i izraelskog Mossada razgovarali o mogućim rješenjima za Gazu

Također su, ističe se, razmatrali šta je potrebno za postizanje prekida vatre koji bi trajao više od nekoliko dana

Pojas Gaze. AP

H. J. I.

29.11.2023

Čelnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada sastali su se jučer s katarskim premijerom u Dohi kako bi razmotrili daljnje korake nakon dvodnevnog produženja primirja između Izraela i palestinske grupe Hamas, rekao je Reutersu izvor upoznat s posjetom.

Sastanak je, navodi se, trebao "nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i pokrenuti daljnje razgovore o sljedećoj fazi potencijalnog dogovora", rekao je izvor Reutersu. Izvor, međutim, ističe kako je ishod razgovora bio nejasan.

Govorili dužem o prekidu vatre

Direktor CIA-e Vilijam Burns (William) bio je u Dohi "zbog sastanaka o sukobu Izraela i Hamasa, uključujući rasprave o taocima", rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Inače Katar, u kojem se nalazi nekoliko političkih čelnika Hamasa, vodi pregovore između palestinske grupe i Izraela.

Dužnosnici su na sastanku razgovarali o mogućim parametrima nove faze sporazuma o primirju. Također su, ističe se, razmatrali šta je potrebno za postizanje prekida vatre koji bi trajao više od nekoliko dana.

Katarski dužnosnici su, prije spomenutog sastanka, razgovarali s predstavnicima Hamasa da bi dobili uvid u ono na šta bi ta grupa mogla pristati. Izraelci i Hamas sada interno raspravljaju o idejama istraženim na sastanku, dodao je izvor.

Velik broj mrtvih

Primirje je donijelo prvi predah Pojasu Gaze u sedam sedmica tijekom kojih je Izrael snažno bombardirao teritoriju kao odgovor na nasilno divljanje Hamasovih naoružanih pripadnika, 7. oktobra. Tada su ubili oko 1.200 ljudi i zarobili njih 240.

Izrael, s druge strane, namjerava uništiti Hamas, koji vlada Gazom. Zdravstvene vlasti u Gazi ističu da je tijekom izraelskog bombardiranja sićušnog, gusto naseljenog teritorija, ubijeno više od 15.000 ljudi, od kojih su oko 40 posto djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.