MVP UKRAJINE

Kuleba u Briselu: Pobjeda Ukrajine je u interesu cijele euroatlantske zajednice

Dodao je kako je "odbrana Evrope bez Ukrajine uzaludan posao i to iz jednostavnog razloga što Ukrajina trenutno ima najjaču i najprekaljeniju vojsku"

Dmitro Kuleba i Jens Stoltenberg. Facebook

H. J. I.

29.11.2023

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se u Briselu s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, kako bi razgovarali o stanju na vojnom polju i podršci Zapada Kijevu. Na dnevnom redu je i ukrajinsko usklađivanje odbrambenog i sigurnosnog aparata sa standardima NATO-a, u svjetlu mogućeg pristupanja Ukrajine u budućnosti zapadnom vojnom savezu.

"Pobjeda Ukrajine"

- Ovaj sastanak pokazuje da se Ukrajina sve više približava NATO-u. Razgovarat ćemo o tome kako možemo poduprijeti vaš put prema članstvu. Svi saveznici saglasni su da će Ukrajina postati članica, a mi sada moramo razgovarati o naporima u vezi s reformama i kako vas NATO može podržati u njihovoj provedbi - izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naglasio je kako je "pobjeda Ukrajine u interesu, ne samo Ukrajine - nego i cijele euroatlantske zajednice". Dodao je kako je "odbrana Evrope bez Ukrajine uzaludan posao i to iz jednostavnog razloga što Ukrajina trenutno ima najjaču i najprekaljeniju vojsku u Evropi". 

Konkretni potezi

- Moramo sada početi raditi na konkretnim potezima, što možemo učiniti kao NATO da pomognemo Ukrajini da se pripremi za pridruživanje savezu - rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins, navodeći kao primjer pitanja u vezi sa zakonodavstvom, vojnom i operabilnom procedurom, opremom i metodama rada.

Prema njegovim riječima, "nema potrebe sada ulaziti u rasprave o tome kada i kako će Ukrajina ući u NATO", ali smatra da treba poduzeti neke "praktične mjere", prenosi Hina.

Vijeće je osnovano u julu na samitu Saveza u Vilniusu, kada su se čelnici NATO-a sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Svrha tog tijela je olakšati saradnju sve dok se ne steknu uvjeti za članstvo Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.