NIZOZEMSKA

Vildersovi napori na formiranju vladajuće koalicije zadobili težak udarac

VVD se već isključio iz učešća, navodeći da bi "podržao koaliciju desnog centra" iz opozicionih redova. BBB i NSC smatraju se nepopustljivim

Gert Vilders. AP Photo/Peter Dejong

FENA

29.11.2023

Nizozemski lider krajnje desnice Gert Vilders (Geert Wilders) pretrpio je veliki neuspjeh u svom cilju formiranja vladajuće koalicije u srijedu kada se ključni potencijalni koalicioni partner isključio iz razgovora, nezadovoljan njegovim ekstremnim stavovima.

Sedmicu nakon što je Vilders izazvao politički potres u Nizozemskoj i šire zapanjujućom izbornom pobjedom, njegov zadatak izgradnje koalicije postao je još teži.

Proces se pomno nadzire u Briselu i širom Evrope, obzirom da Vildersov antiislamski, antiimigrantski i antievropski manifest, koji također poziva na obustavu isporuke oružja Ukrajini.

Potrebna podrška 76 poslanika

Vildersu je potrebna podrška 76 poslanika u parlamentu od 150 mjesta za fukcionalnu većinu. Njegova Slobodarska stranka PVV šokirala je sviju osvojivši 37 mjesta - daleko iznad onoga što su predviđale ankete.

Njegova preferirana koalicija je sa Strankom farmera BBB (sedam mjesta), potpuno novom proreformskom Novom socijalnom strankom (20 mjesta) i sadašnjom vladajućom strankom, VVD desnog centra (24 mjesta).

VVD se već isključio iz učešća, navodeći da bi "podržao koaliciju desnog centra" iz opozicionih redova. BBB i NSC smatraju se nepopustljivim.

No, NSC i njegov popularni vođa Pieter Omtzigt saopćili su u srijedu da ne vide način saradanje s PVV ukoliko ne razjasni ekstremnije dijelove svog manifesta.

- Sve u svemu, NSC frakcija sada ne vidi nikakvu osnovu da započne razgovore s PVV o većinskoj ili manjinskoj vladi - navodi se u pismu Omtzigta upućenom "skautu" zaduženom za nadzor pregovora.

Protuustavni stavovi

Manifest PVV-a "sadrži stavove koji su, po našem mišljenju, protiv ustava. Tu povlačimo tvrdu liniju - navodi se u pismu.

Manifest poziva na zabranu džamija, marama i Kur’ana, kao i na referendum o "Nexitu" - nizozemskom napuštanju Evropske unije.

Vilders je ublažio ton tokom predizborne kampanje i od izborne noći naglašavajući kako želi biti premijer "za sve Nizozemce" bez obzira na rasu ili vjeru.

- Primjećujemo da je gospodin Vilders kazao kako želi staviti relevantne dijelove svog manifesta "u zamrzivač". Nije, međutim, jasno na šta misli pod tim. Kakav je sada status manifesta PVV - upitao je NSC, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.