KLIMATSKI PREGOVORI

Kralj Čarls u Dubaiju: Zemlja ne pripada nama, mi pripadamo Zemlji

Zatražio da COP28 samit bude kritična prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je kralj Čarls, doživotni ekolog

Kralj Čarls III držao govor. AP/Rafiq Maqbool

N. Aj.

1.12.2023

Svjetski lideri okupili su se u Dubaiju tokom drugog dana klimatskih pregovora pod okriljem UN-a. Oni su pod pritiskom da pojačaju napore za ograničavanje globalnog zagrijavanja dok sukob Izraela i Hamasa baca sjenu na samit.

Transformacijska akcija

Britanski kralj Čarls III (Charles) obratio se prisutnima na samitu i poručio okupljenim liderima da COP28 mora biti "kritična prekretnica" u borbi protiv klimatskih promjena.

- Molim se svim srcem da COP28 bude jedna kritična prekretnica ka istinskoj transformacionoj akciji - rekao je Čarls okupljenim liderima, uključujući indijskog premijera Narendru Modija, francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu.

- Zemlja ne pripada nama, mi pripadamo Zemlji - rekao je kralj Čarls, doživotni ekolog, koji je propustio prošlogodišnji COP27 u Egiptu, navodno zbog prigovora tadašnje britanske premijerke Liz Tras (Truss).

Fosilna goriva

Prije njega prisutnima se obratio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) rekavši svjetskim liderima da se sagorijevanje fosilnih goriva mora potpuno zaustaviti i da smanjenje njihove upotrebe neće biti dovoljno da zaustavi globalno zagrijavanje.

- Ne možemo spasiti goruću planetu vatrogasnim crijevom iz kojeg ističu fosilna goriva - rekao je Guteres u govoru na samitu COP28 u Dubaiju.

Dodao je da je granica od 1,5 stepeni Celzija moguća samo ako na kraju prestanemo sa sagorijevanjem svih fosilnih goriva.

- Ne smanjimo, nego prestanemo - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.