ZAŠTITA, POMOĆ I NJEGA

Šef WHO-a: Isporuke osnovnih zaliha Gazi moraju se hitno nastaviti

Mora doći do prestanka nasilja, oslobađanja preostalih talaca i okončanja opsade, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus

Nastavljeni napadi na Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

2.12.2023

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) naveo je da se isporuka osnovnih zaliha opkoljenom palestinskom Pojasu Gaze hitno mora nastaviti, javlja Anadolija.

Nedavno primirje

- Isporuke osnovnih zaliha u Gazu moraju se hitno nastaviti i vratiti barem na nivoe dostignute tokom nedavnog primirja, ali je potrebno mnogo više od toga - naveo je na društvenoj mreži X Tedros Adhanom Gebrejesus.

Napominjući da su civilima u Gazi potrebna zaštita, hrana, voda, sklonište, sanitarije i lijekovi, on je rekao da je povrijeđenima potrebna pomoć i njega, a zdravstvenim radnicima zaštita i zalihe za pružanje njege.

- I kao što smo više puta upozoravali, prenaseljenost uzrokovana masovnim raseljavanjem stanovništva i nesigurnim životnim uslovima - povećava rizik od bolesti - dodao je on.

Naglasio je da mora doći do prekida nasilja, oslobađanja preostalih talaca i okončanja opsade.

Intenzivni napadi

Izraelska vojska intenzivno je nastavila napade širom Pojasa Gaze u petak rano nakon završetka humanitarne pauze, a prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u petak je najmanje 178 Palestinaca ubijeno, a 589 povrijeđeno.

Otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prema podacima vlasti u Gazi ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.