POVRIJEĐENI PUŠTENI KUĆI

Napad tokom mise na Filipinima: Četiri osobe poginule

Incident se dogodio u gimnaziji državnog univerziteta Mindanao u Maraviju

Napad se desio tokom nedjelje mise. Platforma X

H. J. I.

3.12.2023

Četvero ljudi poginulo je u jutros u eksploziji na katoličkoj misi na jugu Filipina. Incident se dogodio u gimnaziji državnog univerziteta Mindanao u Maraviju, najvećem muslimanskom gradu u zemlji. Četrdeset dvoje drugih zadobilo je uglavnom lakše povrede rekle su vlasti, dodajući da je situacija "pod kontrolom".

Godine 2017. Maravi je bio poprište petomjesečne bitke između vladinih snaga i militanata povezanih s Islamskom državom. Militanti zvani Daulah Islamiyah-Maute Group mogli bi stajati iza bombaškog napada, rekao je brigadni general Alan Nobleza, policijski zapovjednik u regiji.

Odmazda za smrt militanata?

General Nobleza rekao je da je 11 militanata poginulo u susretu s filipinskom vojskom prošlog petka u susjednom gradu Datu Hoffer Ampatuan, sugerirajući da bi nedjeljna eksplozija mogla biti oblik odmazde.

Predsjednik Ferdinand Marcos Jr osudio je eksploziju kao "besmislen i najgnusniji" čin, koji su "počinili strani teroristi". Pozvao je javnost na mir. 

- Budite uvjereni da ćemo počinitelje ovog nemilosrdnog čina privesti pravdi - poručio je.

Granata ili improvizirana bomba vjerovatno je izazvala eksploziju, rekli su dužnosnici pozivajući se na preliminarnu istragu. Fotografije koje su lokalni dužnosnici podijelili na društvenim mrežama prikazuju plastične stolice u neredu na tlu gimnazije nakon eksplozije. Osim poda, čini se da zgrada nije pretrpjela veća oštećenja.

Većina ranjenih puštena iz bolnice

Onima koji su dovezeni u obližnju bolnicu pružena je pomoć uglavnom zbog manjih rana i modrica. Guverner provincije, Mamintal Adiong Jr, rekao je da su ranjeni poslani kući. Mise u nedjelju privukle su veće gužve nego inače širom Filipina jer je to početak adventa, četverosedmičnog bdjenja Katoličke crkve do Božića. Gotovo 80 posto od 113 miliona stanovništva zemlje su katolici i nije neuobičajeno da školske dvorane za vježbanje, pa čak i trgovački centri određuju prostore za nedjeljnu misu, posebno na mjestima gdje nema crkava. MSU, jedan od najvećih univerziteta u zemlji, saopćio je da su "duboko ožalošćeni i užasnuti" "besmislenim i užasnim" nasiljem.

- Nasilju nema mjesta u civiliziranom društvu, a posebno je odvratno u instituciji visokog obrazovanja kao što je MSU - navodi se. 

- Mi smo solidarni s našom kršćanskom zajednicom i svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom.

Univerzitet je dodao da je u kampusu raspoređeno dodatno sigurnosno osoblje te da će sve akademske aktivnosti biti obustavljene do daljnjega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.