POTPREDSJEDNICA SAD

Kamala Heris: Amerika neće dozvoliti prisilno raseljavanje Palestinaca

Heris je jasno stavila do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu, što je neodrživo za sigurnost Izraela, navodi se u saopćenju

Kamala Heris. AP

H. J. I.

3.12.2023

Potpredsjednica SAD Kamala Heris (Harris) u subotu je iznijela američke ciljeve kada se sukob Izraela i Hamasa okonča i naglasila da bi palestinski narod u Gazi i na Zapadnoj obali konačno trebao biti ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom, javio je Reuters.

Prisilno raseljavanje Palestinaca

Heris je nastupila na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, nakon što ju je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zamolio da zauzme mjesto za stolom dok se on fokusira na rat Izraela i Hamasa.

U razgovorima s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, Heris je rekla da "Sjedinjene Države ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili prekrajanje granica Gaze", navodi se iz Bijele kuće.

Ona je također rekla da kada se rat završi, napore za obnovu treba nastaviti „u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana Palestinska uprava i koja će imati značajnu podršku međunarodne zajednice i zemalja regiona“, navodi se u saopćenju.

"Hamas ne može kontrolirati Gazu"

- Potpredsjednica je jasno stavila do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu, što je neodrživo za sigurnost Izraela, dobrobit palestinskog naroda i regionalnu sigurnost - dodaje se.

Heris se također susrela sa šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahjanom, predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, i razgovarala sa emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, koji je bio ključan u pregovorima o oslobađanju talaca iz Gaze.

U izjavi kasnije u subotu, Heris je izrazila želju SAD da se obnovi pauza u borbama između Izraela i Hamasa kako bi se iz Gaze izvuklo još talaca i kako bi se vratio stalan priliv humanitarne pomoći. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.