NAKON RATA U GAZI

Kamala Heris u Dubaiju: Naš cilj je da se palestinski narod ujedini

Heris će također izraziti želju SAD da se obnovi pauza u borbama kako bi se iz Gaze izvuklo još talaca i vratilo se stalnom protoku humanitarne pomoći

Kamala Heris. AP

H. J. I.

2.12.2023

Očekuje se da će potpredsjednica SAD Kamala Heris (Harris) danas na klimatskom samitu u Dubaiju iznijeti američke ciljeve kada se sukob Izraela i Hamasa završi.

Očekuje se da će ona naglasiti da bi palestinski narod u Gazi i na Zapadnoj obali konačno trebao biti ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom nakon završetka borbi.

Palestinska uprava koju podržava Zapad upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale.

Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. od glavne stranke Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa (Mahmoud Abbas) i od tada vlada enklavom.

Heris će se sastati sa regionalnim liderima, uključujući šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Na svojim sastancima, potpredsjednica će izložiti naše principe za post-konfliktnu Gazu, iznijeti konkretne prijedloge koji palestinske glasove stavljaju u centar i izgraditi regionalnu podršku našim naporima - rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Heris će također izraziti želju SAD da se obnovi pauza u borbama kako bi se iz Gaze izvuklo još talaca i vratilo se stalnom protoku humanitarne pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.