"POTRESNE SLIKE"

Američka potpredsjednica: Previše nevinih civila je ubijeno u Gazi

Neće biti gubitka teritorija i Gaza se neće koristiti kao platforma za terorizam, poručila je Heris

Heris: Protiv nasilnog raseljavanja Palestinaca. AP

Anadolija

3.12.2023

Američka potpredsjednica Kamala Heris (Harris) izjavila je da Izrael treba poštovati međunarodno humanitarno pravo i napomenula da je mnogo nevinih civila ubijeno u Gazi, javlja Anadolu.

Heris je jučer prisustvovala 28. konferenciji država članica Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Na marginama konferencije razgovarala je sa predsjednikom UAE-a Mohamedom bin Zajedom Al Nahijanom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom II.

Heris je nakon sastanaka istakla da su scene iz Gaze potresne.

- Vrlo je važno kako se Izrael brani. U Gazi je previše nevinih civila ubijeno. Stradanje civila i slike iz Gaze su veoma potresne - rekla je američka potpredsjednica.

Istakla je da Palestinci moraju upravljati Gazom kako bi se postigao trajni mir u regionu, dodajući da se palestinska vlast mora osigurati voljom svog naroda.

Heris je naglasila da je protiv prisilnog raseljavanja Palestinaca.

- Neće biti ponovne okupacije, opsade ili blokade. Neće biti gubitka teritorija i Gaza se neće koristiti kao platforma za terorizam - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.