KARIM KHAN

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda: Intenziviramo istrage zločina i Izraela i Hamasa

Bilo je raširenih tvrdnji o kršenju međunarodnog prava od strane Hamasa i izraelskih snaga otkako je izbio rat

Khan: Posjetio palestinsku regiju. Anadolija / ICC

E. Ć.

3.12.2023

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan rekao je u nedjelju da će njegov ured "dodatno intenzivirati svoje napore da unaprijedi svoje istrage" na okupiranim palestinskim teritorijima, nakon što je posjetio regiju prvi put od svog imenovanja.

Bilo je raširenih tvrdnji o kršenju međunarodnog prava od strane Hamasa i izraelskih snaga otkako je izbio rat nakon smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1200 ljudi u južnom Izraelu, prenosi "AP". 

Oko 240 drugih uzeto je za taoce. Sud sa sjedištem u Haagu istražuje zločine koje su počinile obje strane od 2021., ali još nije objavio nijednu optužnicu. Izrael nije država članica suda i ne priznaje njegovu nadležnost.

On je naveo u pisanoj izjavi izdanoj nakon njegova posjeta da je svjedočio "scenama sračunate okrutnosti" na mjestima napada 7. oktobra.

- Napadi na nedužne izraelske civile 7. oktobra predstavljaju neke od najtežih međunarodnih zločina koji šokiraju savjest čovječanstva, zločine za koje je ICC osnovan da se bavi - rekao je, dodajući da on i njegovi tužitelji rade "na zadržavanju tih odgovoran za odgovornost”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.