ZAOŠTRENI ODNOSI

Američki vojni brod uplovio u Južno kinesko more. Kina podigla stepen pripravnosti

SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost, navodi se u saopćenju glasnogovornika južnog vojnog područja

Kina: Organizirano praćenje broda. AP

N. H.

4.12.2023

Kineska vojska je objavila da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otoka u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u "visokom stepenu pripravnosti". 

- SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost - rekao je u saopćenju glasnogovornik južnog vojnog područja, dodavši da Vašington namjerno izaziva napetost i narušava kineski suverenitet. 

Kinesna narodna oslobodilačka vojska organizirala je praćenje i promatranje američkog broda, izvijestio je glasnogovornik, istaknuvši da je kineska vojska "spremna odlučno braniti nacionalni suverenitet".

Američka mornarica je poručila da vojni brod Gabriele Gifords rutinski izbodi operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, u skladu s međunarodnim pravom.

- Američka 7. flota izvodi operacije svaki dan, kao i u proteklim decenijama. Te operaciju pokazuju da smo spremni podupirati slobodnu i otvorenu indo-pacifičku regiju - navodi se u saopćenju.

Kina je u proteklim mjesecima već protestovala protiv patroliranja američkih vojnih brodova, a kineski brodovi nekoliko puta su se sudarili s filipinskim, napominje Reuters.

U nedjelju je filipinska obalna straža poslala u Južno kinesko more dva broda uz obrazloženje da je uočila "zabrinjavajuće" grupisanje kineskih vojnih brodova u blizini spornog arhipelaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.