PREMINIO U 68. GODINI

Poznat datum dženaze i komemoracije Hadžemu Hajdareviću

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja

Avaz

D. H.

4.12.2023

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u srijedu poslije ikindija-namaza (14.00 sati) ispred Gazi Husrev-begove džamije predvodit će dženaza-namaz rahmetli Hadžemu Hajdareviću.

Dženaza na Grličića brdu 

Nakon toga će se dženaza-namaz takođe klanjati i na Grličića brdu, gdje će biti i ukopan.

Isti dan, u 10 sati održat će se i komemoracija u Gradskoj vijećnici.

Hajdarević je jutros preminuo u 68. godini života. 

Smrtovnica Hadžem Hajdarevića. Facebook

Objavio je dvanaest knjiga poezije, više pjesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se, kad je u pitanju žanr, ubraja u najrazrodnije savremene bosanskohercegovačke autore. Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. 

Prevođen na brojne jezike

Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, ermenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike… Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981), Nagrada "Skender Kulenović" (1996), "Planjaxova" nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr. Zastupljen je u svim novijim antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče.

Hadžem Hajdarević je bio pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač djela drugih autora, naučni radnik u oblasti jezika.

Rođen je 18. jula 1956. godine, u Kruševu kod Foče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.