ŽELE MU OSIGURATI PORAZ

Zbog odnosa prema Palestini: Američki muslimani okreću leđa Bajdenu

Organizatori su naglasili da će vođe muslimanske zajednice sarađivati ​​kako bi osigurali Bidenov poraz u brojnim državama

Twitter

D. H.

4.12.2023

Muslimani u SAD-u pokrenuli su kampanju protiv kandidature predsjednika Joea Bidena za reizbor 2024. godine zbog njegove podrške Izraelu u ratu protiv palestinske grupe Hamas.

Povlačenje podrške

Grupa muslimanskih vođa iz Michigana, Minnesote, Arizone, Wisconsina, Floride, Georgije, Nevade i Pennsylvanije okupila se tokom vikenda u Dearbornu, Michigan, kako bi pokrenuli kampanju.

Kampanja ima za cilj potaknuti glasače da povuku svoju podršku Bidenu zbog njegove nespremnosti da pozove na prekid vatre i zaštiti nevine u Palestini i Izraelu, stoji u saopćenju.

Gnjev Arapa i muslimana mogao naštetiti Bidenovim izgledima za ponovni izbor u većini saveznih država 2024. godine koje je osvojio 2020. godine.

Organizatori su naglasili da će vođe muslimanske zajednice sarađivati ​​kako bi osigurali Bidenov poraz u tim državama.

Potencijalni izazovi

Jaylani Hussein, jedna od organizatorica, rekla je da će se kampanja #AbandonBiden za sada prvenstveno fokusirati na društvene medije.

Hussein je priznao potencijalne izazove nepodržavanja Bidena i utjecaj koji bi to moglo imati na zajednicu u nadolazećim godinama.

- Shvatamo da bi nam u sljedeće četiri godine naša odluka mogla prouzročiti još teže vrijeme. Ipak, vjerujemo da će nam to dati priliku da se ponovno kalibriramo, a demokrati će morati razmisliti žele li naše glasove ili ne - kazao je Hussein.

Američki Axios je istakao značaj muslimansko-arapskih glasača u tim državama, sugerirajući da bi čak i mali dio muslimanskih glasača koji bi se pridružio bloku protiv Bidena mogao učiniti situaciju demokrata veoma teškom u nekim od ovih država na temelju rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.