OGRAĐUJU SE

SAD: Nismo poslali balone iznad kineskog teritorija

Vašington je danas odbio optužbe Pekinga da je poslao balone iznad kineskog teritorija, u jeku napetosti između dvije zemlje pošto je kineski balon na

Bajden: SAD odbija optužbe. Twitter

D. H. / Hina

13.2.2023

Vašington je danas odbio optužbe Pekinga da je poslao balone iznad kineskog teritorija, u jeku napetosti između dvije zemlje pošto je kineski balon nadlijetao američko tlo i poslije je srušen. 

- Svaka tvrdnja da se američka država koristi špijunskim balonima iznad Kine je pogrešna - rekla je Edrijen Votson (Adrienne Watson), glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Peking pokušava umanjiti štetu

- Kina posjeduje program špijunskih balona na velikim visinama za prikupljanje podataka kojima se koristila kako bi narušila suverenitet Sjedinjenih Država i više od 40 zemalja na pet kontinenata - dodala je na Twitteru. 

Peking je ranije u ponedjeljak objavio da su "američki baloni" nadletjeli kineski teritorij "više od deset puta, bez ikakvog odobrenja" od prošle godine.

I glasnogovornik američkog State Departmenta je zanijekao te tvrdnje, ocijenivši da Peking "pokušava umanjiti štetu".

Uočeno više letećih objekata

Kina je "više puta, pogrešno, tvrdila da je špijunski balon poslan u SAD bio meteorološki" i nije dala "nikakvo vjerodostojno tumačenje o ulasku u naš i u zračni prostor drugih zemalja", rekao je.

Zbog ulaska kineskog balona, za koji Vašington kaže da je "špijunski", u američki zračni prostor, dodatno su se zategnule veze dviju velesila, a državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) je u posljednji trenutak otkazao planirani posjet Kini.

Nakon prvog incidenta, iznad Kanade i SAD-a su uočeni i drugi leteći objekti koji su poslije srušeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.