VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Situacija u Gazi je humanitarna katastrofa koju je prouzrokovao čovjek

Čovjek ima pravo kritikovati vladu države Izrael, a da se ne okarakteriše kao antisemit, rekao je Borelj

Žozep Borelj. AP

Anadolija

4.12.2023

Situacija u Gazi je "humanitarna katastrofa koju je prouzrokovao čovjek", rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell), javlja Anadolu.

Govoreći na 25. Forumu EU-NVO-a o ljudskim pravima u Briselu, Borelj je obećao da će se zalagati za oslobađanje svih talaca na Bliskom istoku, da se stane na kraj ovoj "humanitarnoj katastrofi koju je prouzrokovao čovjek", kako bi se tražilo rješenje za dan poslije, te zaustaviti nelegalna naselja i agresiju na Zapadnoj obali.

- Čovjek ima pravo kritikovati vladu države Izrael, a da se ne okarakteriše kao antisemit. Mogu se ne složiti s tim kako se vlada ponaša, a da ne budem kvalifikovan kao anti-nešto.

Izrael je u petak nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednonedeljne humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno 1.200 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.