ODBITI RUSKE OSVAJAČE

Zelenski i Bajdenovi saradnici obrazlažu američkim senatorima potrebu nove vojne pomoći Ukrajini

Bajdenova administracija je u oktobru zatražila od Kongresa blizu 106 milijardi dolara za plaćanje ambicioznih planova za sigurnost granica Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Mreža X

FENA

5.12.2023

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski i vodeći pomoćnici američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) iznijet će u utorak američkim senatorima razlog zašto je potrebna nova infuzija vojne pomoći kako bi se pomoglo Ukrajini da odbije ruske osvajače.

Američki zvaničnici navode da će Sjedinjene Države potrošiti sve što imaju na raspolaganju za Ukrajinu do kraja godine, što je sumorno predviđanje koje dolazi u vrijeme dok se Kijev bori da napravi veliki napredak u svojoj kontraofanzivi protiv Rusije 2023. godine.

Bajdenova administracija je u oktobru zatražila od Kongresa blizu 106 milijardi dolara za plaćanje ambicioznih planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD, ali republikanci koji kontrolišu Dom s malom većinom odbacili su taj paket.

Lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer), bliski saveznik Bajdena, objavio je u ponedjeljak navečer da je administracija pozvala Zelenskog da se obrati senatorima putem videosnimka u sklopu povjerljivog brifinga u utorak "kako bismo mogli direktno od njega čuti o čemu je riječ u ovom glasanju".

Osim toga, očekuje se da će razni najviši Bajdenovi zvaničnici, među kojima ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) i državni sekretar Entoni Blinken (Antony), izvijestiti senatore u utorak, prenosi Reuters.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.