EKONOMSKA SARADNJA

Putin u jednodnevnoj posjeti Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Kremlj tvrdi da su odnosi između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata stabilni

Vladimir Putin. Anadolija

N. Č.

6.12.2023

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, najavio je danas svoje putovanje u jednodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s fokusom na jačanju ekonomske saradnje između zemalja. Putin ističe ovaj diplomatski niz kao "moćan pogodak" i najavljuje i sastanak s predsjednikom Irana, Ebrahimom Raisijem, nakon povratka u Moskvu.

Ovo nije prvi put da se Putin susreće s liderima ovih zemalja, posljednji put boravio je u Emiratima i Saudijskoj Arabiji 2019. godine. Uprkos drastičnim promjenama u međunarodnim odnosima od tada, Kremlj tvrdi da su odnosi između Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ostali stabilni.

- Planirano je razmotriti stanje i izglede za daljnji razvoj višestruke saradnje između Rusije i Emirata, kao i pratiti aktualna događanja na Bliskom istoku. UAE su ključni ekonomski partner u arapskom svijetu, a saradnja se razvija veoma dobro ove godine - saopćeno je iz Kremlja.

U Rijadu, Putin će se sastati s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Razgovarat će o pitanjima bilateralne suradnje u trgovinskom, ekonomskom i investicijskom sektoru, kao i o različitim aspektima interakcije u multilateralnim formatima. Očekuje se i razmjena mišljenja o pitanjima regionalne i međunarodne agende.

Uz Putina, rusku delegaciju činit će šef diplomatije Sergej Lavrov, predsjednica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, šefovi Roskosmosa i Rosatoma, te niz ministara i drugih visokih dužnosnika vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.