PREDAO AKREDITIVNA PISMA

Video / Evo kako je novi ambasador BiH dočekan u Švedskoj

Ceremonija je održana u kraljevskoj palati u Štokholmu gdje su novi ambasadori imali priliku da razgovaraju sa švedskim kraljem Carlom XVI Gustafom

Bojan Šošić predao je jučer akreditivna pisma. Instagram

H. J. I.

8.12.2023

Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić predao je jučer akreditivna pisma. Prilikom preuzimanja funkcije, ambasadori dobiju priliku da se sastanu sa liderom države.

Kada je u pitanju Švedska, ta država se svake godine pobrine da novi ambasadori budu dočekani na poseban način. Prijem stranih izaslanika u Švedskoj prati staru ceremoniju i prilično je jedinstven u svijetu sa svojom stoljetnom tradicijom.

Ceremonija je održana u kraljevskoj palati u Štokholmu gdje su novi ambasadori imali priliku da razgovaraju sa švedskim kraljem Carlom XVI Gustafom. 

Ambasador Šošić je naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnavljanje i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini.

Kralj je u razgovoru s ambasadorom izrazio interesovanje za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i vlastite posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još nosila s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.