VELIKI ULOZI

Ovo bi mogla biti presudna sedmica za Ukrajinu: Zelenski ide u Vašington, pokušava spasiti paket pomoći

Američki predsjednik Džo Bajden poziva zakonodavce da odobre sredstva, ali pomoć se uplela u domaću, stranačku politiku

Volodimir Zelenski. AP

H. J. I.

11.12.2023

Volodimir Zelenski jučer je imao kratak, ali po svemu sudeći intenzivan razgovor s čovjekom koji prijeti blokiranjem evropskih težnji Ukrajine. Naime, ukrajinski predsjednik jučer se susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na inauguraciji novog argentinskog predsjednika.

Orban se, podsjetimo, glasno usprotivio napretku zahtjeva Kijeva za pridruživanje EU. Sada se strahuje od diplomatskog debakla kasnije ove sedmice. Samo profesionalni čitači s usana mogli bi razumjeti što je rečeno u razgovoru Zelenskog i Orbana, čovjeka koji se smatra "zločestim dečkom" EU.

Razgovor Zelenskog i Orbana dolazi uoči nečega što bi se moglo pokazati kao presudna sedmica za ukrajinske ratne napore, možda čak i kao posljednja šansa za uspjeh ukrajinske odbrane od ruske agresije.

Naime, Zelenski će se sutra uputiti u Vašington kako bi pokušao spasiti američki paket odbrambene pomoći vrijedan 60 milijardi dolara. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poziva zakonodavce da odobre sredstva, ali pomoć se uplela u domaću, stranačku politiku.

Presudna posjeta

Bit će to drugi posjet ukrajinskog čelnika Bijeloj kući od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Prethodni je bio u septembru prošle godine. Paket je trenutno zapeo u Kongresu, suočen s protivljenjem republikanaca koji tvrde da bi više novca trebalo ići na domaću sigurnost na američko-meksičkoj granici.

Glasanje u Senatu prošle sedmice dovelo je do blokade paketa koji je uključivao finansiranje za Ukrajinu. Također se očekuje da će predsjednik Zelenski razgovarati s Majkom Džonsonom (Mike Johnson), novim predsjednikom Zastupničkog doma republikanaca, tokom svoje posjete Vašingtonu.

Podsjetimo, prošle sedmice je Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, upozorila da njenoj zemlji prijeti "smrtna opasnost" bez pomoći Zapada.

Orbanova prijetnja

U četvrtak će se čelnici EU okupiti u Briselu gdje je plan dati zeleno svjetlo za početak službenih pristupnih pregovora Ukrajine.To je sljedeći korak na dugom putu prema punopravnom članstvu u EU, iako nema jamstava za uspjeh.

Također je trebao biti potpisan paket finansijske pomoći od 50 milijardi eura - u zajmovima i bespovratnim sredstvima. Međutim, Viktor Orban je zaprijetio da će spriječiti oboje, što je izazvalo frustraciju u prijestolnicama EU i bijes u Kijevu.

Orbanovi kritičari nazivaju ga glasnogovornikom Vladimira Putina, budući da je održao veze s ruskim predsjednikom unatoč odluci Moskve da pokrene totalnu, krvavu invaziju na Ukrajinu. Unatoč odobravanju uzastopnih paketa sankcija protiv Moskve, Orban se također izjasnio protiv slanja više novca i oružja Ukrajini.

Sedmica velikih uloga za Ukrajinu

On tvrdi da šefovi EU "nasilno guraju" pristupanje Ukrajine i pozvao je na "stratešku raspravu" o cjelokupnom pristupu bloka. Čak je kandidatkinju za članstvo opisao kao "jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu".

To je tvrdnja koja izaziva bijes u Kijevu, s obzirom na to da je upravo Orban optužen za srozavanje demokratskih standarda u vlastitoj zemlji. Neki vjeruju da mađarski čelnik koristi Ukrajinu kao adut za pregovaranje kako bi pokušao izvući više novca iz EU.

Ovo je sedmica velikih uloga za Ukrajinu, a dužnosnici Kijevu kažu da će, za sada, odluka o pregovorima o članstvu jače utjecati na moral nego ekonomska pomoć EU. Zelenski je na X-u, bivšem Twitteru, napisao da će to imati "značajan utjecaj na motivaciju ukrajinskog društva i vojske".

Istina, postoje zemlje EU - osim Mađarske - koje imaju rezerve prema proširenju bloka. No prema jednom diplomati iz Brisela, Budimpešta je ta koja, barem za sada, jedina blokira nastavak ukrajinskog puta: "To je zapravo pitanje 26 protiv jednog."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.