DOK OBAVLJAJU PROFESIJU

Nakon napada na fotoreportera Anadolije: EU oštro osuđuje napade na novinare u Gazi

Evropska unija žali zbog smrti novinara, kao i drugih nevinih civila, u Pojasu Gaze, poručio je Stano

Napadnuti Mustafa Harouf. Anadolija

Anadolija

16.12.2023

Nakon napada na fotoreportera agencije Anadolu Mustafu Haroufa u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), Evropska unija (EU) oštro je osudila fizičke napade na novinare dok obavljaju svoju profesiju.

Izraelske snage su jučer nasilno napale fotoreportera Anadolu Mustafu Haroufa, koji je bio na dužnosti u okupiranom istočnom Jerusalemu. Reporter je hospitaliziran.

- Evropska unija žali zbog smrti novinara, kao i drugih nevinih civila, u Pojasu Gaze - rekao je portparol EU-a za vanjske poslove Peter Stano.

Za Anadolu je naglasio da EU poziva sve strane u sukobu da osiguraju zaštitu civila, uključujući novinare.

Stano je također rekao da su u nedavnoj zajedničkoj izjavi visoki komesar EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell i potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova ukazali na važnost uloge medijskih radnika u borbi za istinu i ljudska prava.

- Oštro osuđujemo ubistva, fizičke napade, proizvoljna pritvaranja, online i offline zastrašivanje, uznemiravanje i nadzor, sa kojima se novinari povremeno suočavaju dok obavljaju svoju profesiju - rekao je Stano.

Ured za medije Vlade u Pojasu Gaze je 13. decembra saopćio da je najmanje 87 novinara ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.