ZAPADNA OBALA

Amerika kaže da je pet izraelskih vojnih jedinica počinilo gruba kršenja ljudskih prava protiv Palestinaca

Zemlje koje primaju američku vojnu pomoć dužne su dati garancije da će oružje biti korišteno u skladu s "međunarodnim zakonom o ljudskim pravima"

Izraelski vojnici. AP/Leo Correa

N. Aj.

30.4.2024

Sjedinjene Američke Države su saopćile da je pet izraelskih jedinica počinilo gruba kršenja ljudskih prava prije početka izraelskog rata protiv Gaze.

- Četiri od ovih jedinica učinkovito su se "iskupile" za kršenja -  rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel, prenose strani mediji.

Patel je dodao da su se svi incidenti dogodili prije 7. oktobra i da se nijedan nije dogodio u Pojasu Gaze, žarištu sukoba u mjesecima od prošlog oktobra. Naglasio je da je sanacija u skladu s onim što SAD očekuje od svojih partnera da učine.

- Nastavljamo konsultacije i angažmane s vladom Izraela. Oni su dostavili dodatne informacije što se tiče te jedinice i mi nastavljamo s tim razgovorima - rekao je Patel.

Patel je više puta naglasio da su SAD vidjele "sanaciju" izraelskih kršenja i da je proces u vezi s petom jedinicom još u toku.

Na pitanje postoje li dvostruki standardi kada je riječ o pristupu SAD Izraelu, Patel je rekao da ne postoji nešto poput "posebnog tretmana" ili "dvostrukih standarda" i da se standardi primjenjuju "dosljedno na sve zemlje".

Izjava je uslijedila nakon izvještaja da su neki visoki dužnosnici State Departmenta obavijestili državnog sekretara Antonyja Blinkena da Izrael možda krši međunarodno pravo i da izraelska uvjeravanja koja je dostavio State Departmentu u vezi s uporabom američkog oružja nisu "vjerodostojna ni pouzdana".

Prema memorandumu od 8. februara koji je potpisao predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), zemlje koje primaju američku vojnu pomoć dužne su dati Vašingtonu garancije da će oružje biti korišteno u skladu s "međunarodnim zakonom o ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.