VANREDNO STANJE

Nova Kaledonija na korak do rata: Francuska hitno dovela 500 specijalaca, optužuje Moskvu za nemire

Vlasti su uvele policijski sat u glavnom gradu Numei i zatvorile glavni aerodrom zbog najvećih nemira u posljednjih 40 godina

Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
Nemiri na Novoj Kaledoniji - Avaz
D. R.

17.5.2024

Francuska vlada proglasila je vanredno stanje na Novoj Kaledoniji nakon što danima traju oružani sukobi demonstranata i policije!

Vlasti su uvele policijski sat u glavnom gradu Numei i zatvorile glavni aerodrom za komercijalni saobraćaj zbog najvećih nemira u posljednjih 40 godina. Takođe su zabranili javna okupljanja i prodaju alkohola. Zabranjen je i TikTok.

Tokom nemira prema nezvaničnim informacijama poginulo je 10 ljudi dok je više od 200 povrijeđeno. Na snimcima se vide zapaljene zgrade i automobili i blokade na putevima. Među nastradalima su navodno i dva francuska žandarma.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je 1.800 policajaca i žandarma već prisutno u Novoj Kaledoniji i da stiže još 500 pripadnika specijalnih snaga RAID I GIGN.

Vanredno stanje će omogućiti vlastima da uvedu ograničenja kretanja i sprovedu kućni pritvor i pretrese.

Protesti domorodačke zajednice Kanaka, koja se godinama bori za nezavisnost i čini oko 40 stanovništva, podsjetimo, počeli su u ponedjeljak zbog glasanja u 17.000 kilometara udaljenom francuskom parlamentu o ustavu, koji bi dozvolio pravo glasa francuskim doseljenicima koji žive na ostrvima duže od 10 godina. Autohtono lokalno stanovništvo smatra da će na taj način biti lišeno utjecaja na političke procese u zemlji.

- Posljednja dva dana vidjeli smo nasilje takvih razmjera koje nismo vidjeli 30 godina u Novoj Kaledoniji. To je na neki način obilježavanje kraja 30 godina mira. Narod Kanak se protivi (glasanju u Francuskoj) ne samo zato što je odlučeno u Parizu bez njih već zato što žele da to bude dio pregovora koji bi doveli do novog referenduma o samoopredjeljenju - rekao je bivši generalni konzul Australije u Novoj Kaledoniji Deniz Fišer za CNN.

Predloženi ustav dodao bi hiljade dodatnih birača u biračke spiskove Nove Kaledonije koji nisu ažurirani od kasnih devedesetih. Grupe koje se zalažu za nezavisnost kažu da su promjene pokušaj Francuske da konsoliduje svoju vlast nad arhipelagom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.