PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin tvrdi: Nismo imali problema sa Finskom prije nego što su ušli u NATO

On je najavio da će formirati "Lenjingradsku vojnu oblast"

Vladimir Putin. Anadolija

H. J. I.

17.12.2023

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ova država nije imala nikakvih problema sa Finskom prije nego što je ova zemlja "uvučena u NATO".

- Jesmo li imali bilo kakvih sporova sa Finskom? Svi sporovi, uključujući i one teritorijalne prirode, riješeni su davno sredinom 20. vijeka - rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu "Rusija-1".

"Sada će biti"

On je najavio da će formirati "Lenjingradsku vojnu oblast".

- Nije bilo nikakvih problema. Sada će biti. Zato što ćemo sada stvoriti Lenjingradsku vojnu oblast i tamo koncentrirati određene vojne jedinice. Zašto im ovo treba, to je glupost - rekao je ruski predsjednik.

Istovremeno, Putin je naglasio da "Rusija nema razloga, niti interesa, ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni vojnog, da se bori sa zemljama NATO-a".

- Nemamo teritorijalnih pretenzija sa njima jedni prema drugima, nemamo želju da kvarimo odnose sa njima - rekao je on.

"Gospodari NATO-a"

Putin je kazao da američke vlasti, kao "gospodari NATO-a", to ne mogu ne razumjeti.

- Mislim da predsjednik Bajden to razumije. Ovo je samo figura kako bi se opravdala njihova pogrešna politika u ruskom pravcu - rekao je on. Izjavu američkog predsjednika da bi Rusija mogla napasti NATO ako Putin ne bude zaustavljen u Ukrajini Putin je nazvao "potpunom glupošću".

Finska je postala članica NATO 4. aprila ove godine. Zemlja je podnijela zahtjev za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Prije toga, Finska nije imala planove da napusti neutralni status koji je održavala decenijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.