ŠEFOVI DIPLOMATIJA

Fidan pozvao Blinkena da SAD iskoristi uticaj na Izrael i zaustavi napade na Gazu

Razgovor je održan na zahtjev američke strane, a razgovarano je o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i odnosima dvije zemlje

Entoni Blinken i Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

17.12.2023

U razgovoru sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Antony), ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan pozvao je Sjedinjene Američke Države (SAD) da iskoriste svoj uticaj na Izrael kako bi zaustavili napade na Pojas Gaze, javlja Anadolu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ministar Fidan razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Blinkenom.

Regionalna i globalna pitanja

Razgovor je održan na zahtjev američke strane, a razgovarano je o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i odnosima dvije zemlje.

Tokom razgovora naglašen je značaj postupanja u duhu savezništva u američko-turskim odnosima, a razgovarano je i o pitanju prijema Švedske u NATO-u, pitanju kupovine i modernizacije aviona F-16 i saradnje u oblasti odbrambene industrije.

Situacija na Bliskom istoku

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, a Fidan je istakao da se situacija u Gazi i na Zapadnoj obali pogoršava i pozvao je SAD da iskoriste svoj uticaj na Izrael kako bi zaustavile napade.

Šef turske diplomatije Fidan je naglasio da je neophodno uspostaviti potpuni prekid vatre, a onda da Izrael treba dovesti za sto da pokrene politički proces u cilju ostvarivanja pravednog i trajnog mira zasnovanog na rješenju na bazi dvije države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.