DRUGA U 12 SATI

Sjeverna Koreja ispalila raketu s dometom većim od 15.000 kilometara

Sjedinjene Američke Države osudile su sjevernokorejsko lansiranje raketa

Lansiranje rakete. AP Photo/Ahn Young-joon

S. S.

18.12.2023

Sjeverna Koreja ispalila je danas balističku raketu, saopćila je južnokorejska vojska.  Japanski dužnosnik izjavio je da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM) koja ima domet veći od 15.000 kilometara. To je drugo lansiranje rakete za manje od 12 sati, a ispaljena je s područja u blizini glavnoga grada Pjongjanga prema moru uz istočnu obalu Sjeverne Koreje i letila je oko hiljadu kilometara, saopćio je glavni štab južnokorejske vojske.

Podaci o dometu rakete nisu bili odmah dostupni. Japansko ministarstvo obrane navelo je da je raketa pala u more zapadno od otoka Hokaida oko jedan sat poslije lansiranja. Zamjenik ministra odbrane Šingo Mijake (Shingo Miyake) novinarima je izjavio da je riječ o raketi klase ICBM koja ima domet veći od 15.000 kilometara i može doseći bilo koje mjesto u SAD-u, dodajući da je projektil letio oko 73 minute.

Zadnje lansiranje rakete uslijedilo je nakon jučerašnjeg lansiranja balističke rakete kratkog dometa, koja je letjela oko 570 kilometara od područja u blizini Pjongyanga i pala u ocean. Nakon lansiranja Sjeverna Koreja izdala je saopćenje u kojem osuđuje SAD za orkestriranje "uvoda u nuklearni rat", uključujući i dolazak podmornice na nuklearni pogon u Južnu Koreju u nedjelju.

Sjedinjene Američke Države osudile su sjevernokorejsko lansiranje raketa, a glasnogovornik State Departmenta rekao je da predstavljaju prijetnju susjednim državama. 

- Ova lansiranja, kao i druga lansiranja balističkih projektila koje je Pjongjang izveo ove godine, krše više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - rekao je glasnogovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.