SPRIJEČENA VEĆA TRAGEDIJA

Video / Objavljen snimak intervencije češke policije na fakultetu u Pragu

Nekoliko policajaca je trčalo stepenicama na prvi sprat, gdje je na hodnicima bilo nekoliko studenata

Češka policija: Spriječila veću tragediju. Screenshot

N. H.

22.12.2023

Češka je subotu proglasila danom žalosti zbog masakra koji je počinio David Kozak u Pragu. Ovaj 24-godišnji student ubio je 14 i ranio 25 ljudi na filozofskom fakultetu u glavnom gradu Češke. 

Dan nakon napada tamošnja policija objavila je snimak "GoPro" kamere koju nosi policajac na prsima.

Nekoliko policajaca je trčalo stepenicama na prvi sprat, gdje je na hodnicima bilo nekoliko studenata. Također, nekoliko njih je zakoračilo i na balkon odakle je ubica navodno pucao u unutrašnjost fakulteta. 

Naoružani policajci su upali u učionice u kojima su se zabarikadirali učenici stolicama i drugim namještajem u strahu od napadača. Grupu studenata je potom policija ispratila iz zgrade. Naređeno im je da spoje ruike iznad glave, jer nisu znali da li još neko radi s Kozakom. 

Češki premijer Petr Fiala jutros je najavio da će subota biti dan žalosti. U saopćenju kazao je kako su svi šokirani ovim užasnim činom.

- Teško je pronaći riječi kojima bi se, s jedne strane, izrazila osuda, a s druge strane bol i tuga koju cijelo naše društvo osjeća u ove predbožićne dane - rekao je Fiala.

Zastave će biti spuštene na svim javnim zgradama, a tačno u podne održat će se minuta šutnje. Otkazana su i mnoga sportska i kulturna događanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.