BORBE SA PKK

Ministarstvo odbrane Turske: Na sjeveru Iraka poginula tri, ranjena četiri vojnika, teroristi neutralizirani

Izvedene su zračne akcije prema ciljevima utvrđenim u regionu i pravcima bjekstva terorista, naveli su

Vojnici PKK (fotografija ne odražava opisani događaj). AP Photo/Bram Janssen, File

S. S.

23.12.2023

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je da su jučer u napadu kurdskog PKK na sjeveru Iraka poginula tri vojnika, a četiri ranjena.

- U napadu članova terorističke organizacije PKK na sjeveru Iraka danas i u naknadnom kontaktu ubijena su tri naša herojska saborca, a četiri ​​su ranjena - saopćeno je iz Ministarstva.

Naveli su da su "akcije protiv terorista u regionu su nastavljene."

- Izvode se zračne operacije prema utvrđenim ciljevima i pravcima bjekstva terorista. Prema prvim saznanjima neutralisana su četiri terorista - saopćeno je.

Turska je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu prošle godine ciljajući skrovišta PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basjana.

Prethodno su pokrenute operacije Turske "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi "obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizovati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.