IZGLASANA SINOĆ

EU pozdravila usvajanje rezolucije UN-a o Gazi

Ona je dodala da već sada Komisija radi s partnerima u regionu i širem području "na rješavanju humanitarne vanredne situacije i pripremi za dan poslij

Ursula fon der Lajen. AP Photo/Virginia Mayo

S. S.

23.12.2023

Evropska unija (EU) pozdravila je u petak rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja poziva na prošireni humanitarni pristup, ali ne uključuje zahtjev za hitnim prekidom vatre u Pojasu Gaze.

- Pozdravljam rezoluciju SB UN-a koja poziva na brzu, sigurnu i povećanu isporuku pomoći građanima Gaze i na postavljanje temelja za prekid neprijateljstava - objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) na društvenoj mreži X.

Ona je dodala da već sada Komisija radi s partnerima u regionu i širem području "na rješavanju humanitarne vanredne situacije i pripremi za dan poslije".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) pohvalio je napore UN-a za donošenje rezolucije i poziva strane da poštuju svoje zakonske obaveze i osiguraju implementaciju.

- Usvajanje rezolucije o povećanju humanitarne pomoći u Gazi ključno je prije svega za civile na terenu - naveo je na X.

Borelj je rekao da je razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom kako bi ga uvjerio u "stalnu podršku" EU-a ulozi UN-a u pružanju pomoći civilima u Gazi.

- Pozdravljam naglasak na potrebi poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i kretanja ka održivom prekidu neprijateljstava - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.