ZBOG PODRŠKE IZRAELU

Irska europarlamentarka nazvala Fon der Lajen "Madam Genocid"

Ovaj govor Kler Deli postao je viralan na društvenim mrežama

Deli: Prozvala Fon der Lajen. Platforma X / AP

Anadolija

25.12.2023

Govor Kler Deli (Clare Daly), zastupnice irske ljevice u Europskom parlamentu (EP), u kojem je predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (Ursula von der Leyen) oslovila s "Madame Genocid", postao je viralan na društvenim mrežama, javlja Anadolu.

Govoreći na Generalnoj skupštini EP-a, Daly je kritizirala paket demokracije koji je Evropska unija pripremila za nevladine organizacije i istaknula da je EU postala "institucija koja prezire" demokraciju, a ne "bastion demokratije".

Podsjećajući da je dotični paket pripremljen pod vodstvom Fon der Lajen, Deli je kritizirala podršku predsjednice EK Izraelu.

- Ova osoba, koja je došla na vlast bez ijednog glasa građana i provela posljednja dva mjeseca neutralizirajući vanjsku politiku izabranih vlada, aplaudira brutalnom režimu apartheida koji naziva "pravom demokratijom" dok uništava grad djece. Zagovornicima demokracije poput ovih, ne hvala - kazala je Deli, pa dodala:

- Mislim da govorim u ime mnogih evropskih građana kada kažem "Madam Genocide".

Ovaj govor irske europarlamentarke postao je viralan na društvenim mrežama.

Deli je ranije kritizirala govor Fon der Lajen u ime EU-a i njenih država članica, za koju je istaknula da nije izabrana na tu dužnost.

Fon der Lajen, poznata i kao prva njemačka ministrica odbrane, bila je među prvim čelnicima koji su posjetili Izrael nakon 7. oktobra, te je u svojim izjavama objavila "bezuvjetnu podršku" EU Izraelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.