NA DANAŠNJI DAN

Prije 122 godine rođena glumica Marlen Ditrih, fatalni “plavi anđeo”

Danas je srijeda, 27. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostala su još četiri dana

Marlen Ditrih. nova.rs

I.P.

27.12.2023

Na današnji dan 1901. godine, u Berlinu je rođena Marlen Ditrih (Marlene Dietrich), njemačko-američka glumica i pjevačica, koja je snimila više od 50 filmova i važila za najtipičniji primjer vamp-glumice.

Godina 1920-ih, u Berlinu je glumila u pozorištu i u nijemim filmovima, a lik Lola-Lole iz filma „Plavi anđeo“, reditelja Josefa von Sternberga, donio joj je međunarodnu slavu i ugovor s američkom filmskom kompanijom „Paramount Pictures“. U Holivudu, von Sternberg je za Marlene Dietrich vrlo uspješno kreirao imidž fatalne žene. Osim "Plavog anđela" ostvarila je zapažene uloge i u filmovima: "Žudnja", "Maroko", "Šangaj-ekspres", "Kismet", "Obešćašćena", "Svjedok optužbe", "Suđenje u Nirnbergu".

U SAD pobjegla od Hitlera

Najveći dio života Marlen je provela u SAD, gdje je pobjegla od režima Adolfa Hitlera, odbivši 1937. sjajnu umjetničku karijeru u Njemačkoj, koju joj je ponudio nacistički diktator. Od početka 1950-ih do sredine 1970-ih, radila je skoro isključivo kao visoko-plaćena kabaretska umjetnica, s nastupima uživo u velikim pozorištima širom svijeta.

Šou biznis karijera Marlen Ditrih većim dijelom završena je 29. septembra 1975., kada je tokom nastupa u Sidneju u Australiji slomila nogu, a njen posljednji filmski nastup bio je u filmu „Just a Gigolo“ (1979.), s Dejvidom Bouvijem (David Bowie) u glavnoj ulozi.

Umrla je od zatajenja bubrega 6. maja 1992. u Parizu, u dobi od 90 godina.

Rođen Luj Paster, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra

1571. - Rođen njemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler (Johannes), koji je s tri zakona o kretanju planeta konačno utvrdio valjanost heliocentričnog sistema i udario temelje nove astronomije. Izračunao je i površinu i zapreminu geometrijskih tijela koja do tada nisu proučavana.

1822. - Rođen francuski hemičar i biolog Luj Paster (Louis Pasteur), član Francuske akademije, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Dokazao je da bakterije izazivaju truljenje i otkrio da se hrana može konzervisati zagrijavanjem, najčešće u trajanju od 30 minuta, do određene temperature, što sprečava razmnožavanje bakterija. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju. Organizovao je čuveni institut u Parizu, nazvan njegovim imenom.

1831. - Engleski naučnik Čarls Darvin (Charles Darwin) brodom "Bigl" isplovio iz Plimuta, započevši petogodišnju ekspediciju tokom koje je sakupio ogroman materijal na osnovu kojeg je napisao epohalno djelo "Postanak vrsta". Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje. Zaključio je da su se živi organizmi postepeno mijenjali i zasnovao prvu naučnu teoriju o evoluciji živih bića, nazvanu, prema njegovom prezimenu, "darvinizam".

1923. - Umro Gistav Ajfel (Gustave Eiffel), francuski konstruktor. Za svjetsku izložbu u Parizu 1889. godine, Ajfel je konstruisao toranj koji je postao zaštitni znak Pariza. Gistav Ajfel je također konstruisao unutrašnjost njujorškog Kipa slobode.

Preminuo Sulejman ef. Šarac, treći bh. reisu-l-ulema u periodu Austro-Ugarske

1927. - Preminuo Sulejman ef. Šarac, treći bosanskohercegovački reisu-l-ulema u periodu vladavine Austro-Ugarske. Hafiz Šarac bio je profesor u tek osnovanoj Šerijatskoj sudačkoj školi u Sarajevu. Nedugo zatim, postao je i direktor Šerijatske sudačke škole. Na položaj reisu-l-uleme izabran je 1910. godine. Predaja menšure (ovlaštenja reisu-l-ulemi za obavljanje vjerskih poslova) obavljena je 30. juna 1910. u Carevoj džamiji u Sarajevu. Sulejman ef. Šarac za bio je prvi reisu-l-ulemu koji je izabran na tu funkciju odlukom naroda.

1945. - U Vašingtonu osnovan Međunarodni monetarni fond, stvoren radi unapređenja monetarne saradnje i rješavanja monetarnih problema u svijetu. Pravilnik o radu Fonda izradila je monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN-a u ljeto 1944. u Breton Vudsu, koju je sazvao predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt (Franklin Roosevelt).

1948. - Rođen Žerar Depardje (Gerard Depardieu), legendarni francuski i ruski glumac, režiser, biznismen i vlasnik vinograda. Osvojio je nagradu Cezar za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Posljednji metro”, a za film “Sirano de Beržerak” nagrađen je Cezarom i nagradom za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu. Filmski festival u Veneciji dodijelio mu je nagradu za najboljeg glumca u filmu “Policija”, a dobitnik je i Zlatnog globusa za najboljeg glumca u igranom filmu (mjuzikl ili komedija).

Ubijena bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto

1952. - Rođen Dejvid Nopfler (David Knopfler), britanski muzičar, vođa grupe “Dire Straits” i njen ritam gitarista. Za vrijeme snimanja njihovog trećeg studijskog albuma napustio je „Straitse“, 1980., te nastavio samostalnu karijeru.

2007. - U predgrađu Islamabada ubijena bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto, nakon predizbornog mitinga u gradu Ravalpindi. U napadu je poginulo još najmanje 20 ljudi, a u neredima koji su uslijedili ubijeno je više desetina osoba.

2016. - Umrla Kari Fišer (Carrie Fisher), američka glumica, književnica i komičarka. Najpoznatija je po ulozi princeze Leie u filmskom serijalu „Ratovi zvijezda“, za koju je tri puta nominirana za nagradu Saturn. Postumno je prozvana Diznijevom legendom 2017. godine, a 2018. postumno je nagrađena Gremijem u kategoriji Best Spoken Word Album.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.