VEĆ RADILI NEŠTO SLIČNO

EU sprema "Plan B" pomoći za Ukrajinu, kojim bi izbjegla Orbana

Evropska unija priprema rezervni plan vrijedan 20 milijardi eura

EU: Planiraju "preskočiti" veto Mađarske. AP

N. H.

27.12.2023

Mađarska je na sastanku zemalja članica Evropske unije stavila veto na isplatu pomoći Ukrajini, što je natjeralo Brisel da pronađe "Plan B" za pomoć ovoj državi. 

Evropska unija priprema rezervni plan vrijedan 20 milijardi eura za Ukrajinu koristeći metode koje će u odlučivanje uključiti i Mađarsku, piše Financial Times.

- Zvaničnici koji su učestvovali u razgovorima rekli su da se jedan model kojim bi se Ukrajina finansirala iz duga pokazao kao najpraktičniji način pružanja podrške. Ovaj plan bi uključivao i to da države članice daju garancije budžetu EU, što bi omogućilo Evropskoj komisiji da pozajmi do 20 milijardi eura na tržištima kapitala Kijevu - navodi britanski list.

Planirani angažman je strukturno sličan onom koji se koristio 2020. godine kada je EU osigurala 100 milijardi eura zemljama članicama za kratkoročne programe podrške na radu tokom pandemije koronavirusa. 

Jedan od nestotatak ovog plana, u poređenju sa orginalnim, jeste i taj što bi bio ograničen na zajmove i ne bi uključivao grantove.

- Još jedna rezervna opcija koja se razmatra uključuje vraćanje strukture finansiranja koja je korištena ove godine prema kojoj je EU dala 18 milijardi eura zajmova Ukrajini sa rokom otplate od nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina - pojašnjava se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.