ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler: Očekujemo da BiH stav o Ukrajini uskladi s Evropskom unijom

Ovo je varvarski napad na suverenu zemlju, napad bez presedana na međunarodno pravo i međunarodni poredak, ali i na evropsku bezbjednost, rekao je komentarišući rusku invaziju

Johan Satler. Agencije

Nezavisne novine

28.2.2022

EU želi da BiH stane uz EU kada je u pitanju spoljna politika prema Ukrajini, rekao je Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, u intervjuu za "Nezavisne novine".

- Vaša zemlja je aplicirala za članstvo u EU i zato se od vas očekuje da usaglasite vašu spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU. Zato tražimo od BiH da se pridruži poziciji EU - rekao je Satler.




Varvarski napad

- Ovo je varvarski napad na suverenu zemlju, napad bez presedana na međunarodno pravo i međunarodni poredak, ali i na evropsku bezbjednost. Ovo je nečuveno. Vidimo i jasnu reakciju najvišeg evropskog rukovodstva i šefova država i vlada zemalja članica. Svi oni osuđuju to što se dešava i izražavaju solidarnost s Ukrajinom. Također, uslijedile su i veoma žestoke sankcije protiv onih koji su sve ovo prouzrokovali, a to je Ruska Federacija - rekao je Satler komentarišući dešavanja u Ukrajini za "Nezavisne".

Na pitanje koliko je jaka Evropska unija, Satler odgovara:

- Dovoljno je da pogledate redoslijed događaja. Prvi masovni paket sankcija smo uveli prvog dana. Usaglasili smo unutar drugog dana i drugi paket sankcija (intervju je urađen u petak prim. aut.). Mislim da ovo daje jasan odgovor na Vaše pitanje. Kada treba, potpuno smo ujedinjeni.

Šta EU očekuje od BiH?

Satler ističe da EU očekuje od BiH da stane uz Evropsku uniju.

- EU želi da BiH stane uz EU! Vaša zemlja je aplicirala za članstvo u EU i zato se od vas očekuje da usaglasite vašu spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU. Zato tražimo od BiH da se pridruži poziciji EU. Što se tiče vašeg prethodnog pitanja kako će to uticati na BiH i zapadni Balkan, trenutno ne vidimo prelijevanje krize. Ali moramo pažljivo planirati. To je dio objašnjenja zašto smo praktično udvostručili broj vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100 ljudi. Mislim da je to pravi signal u pravo vrijeme. Ovu odluku donijeli smo iz predostrožnosti zato što ne vidimo nikakvu trenutnu prijetnju, ali signal je došao u pravo vrijeme - rekao je Satler.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.