AMERIKA

Zaobišao Kongres: State Department odobrio prodaju oružja Izraelu u vrijednosti više miliona dolara

Blinken je zaobišao Kongres na sličan način i 9. decembra kada je zatražio "hitno" odobrenje za prodaju svom izraelskom savezniku 13.981 granata

Entoni Blinken. Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Z. K.

30.12.2023

Američki State Department odobrio je još jednu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti više miliona dolara, zaobilazeći Kongres, javlja dpa.

Hitna situacija

Agencija za obrambenu sigurnost i saradnju je u petak saopćila da je državni sekretar Entoni Blinken (Antony) zaključio da "hitnost situacije zahtjeva žurnu prodaju oružja vladi Izraela" u vrijednosti oko 147,5 miliona dolara, bez potrebe za uobičajenom revizijom Kongresa. Ta je odluka "u nacionalnom interesu SAD-a", dodaje agencija.

Blinken je zaobišao Kongres na sličan način i 9. decembra kada je zatražio "hitno" odobrenje za prodaju svom izraelskom savezniku 13.981 granata od 120 mm za opremanje borbenih tenkova Merkava, uključenih u ofenzivu u Gazi protiv islamističkog Hamasa. Vrijednost te prodaje iznosila je 106,5 miliona dolara.

Kopnena ofanziva

Sukob u Gazi izazvan je najgorim pokoljem u historiji Izraela. Izveli su ga teroristi Hamasa i ostalih islamističkih skupina 7. oktobra na naselja i muzički festival na jugu Izraela, ubivši na brutalan način oko 1.200 ljudi, uključujući najmanje 850 civila. Također su uzeli za taoce oko 240 Izraelaca i stranih državljana.

Izrael je odgovorio bombardiranjem enklave i pokretanjem kopnene ofenzive. Zdravstvene vlasti Gaze pod kontrolom Hamasa tvrde da je do sada u tom ratu poginulo 21.300 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.