OBRUŠIO SE NA VAŠINGTON

Prijetnje Kim Jong Una: Rat može izbiti u bilo koje vrijeme na Korejskom poluotoku

Stručnjaci predviđaju da će Sjeverna Koreja nastaviti kampanju vojnog pritiska radi utjecaja na predsjedničke izbore u SAD-u

Kim Jong Un naredio vojsci da se pripremi. Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service vía AP

Z. K.

31.12.2023

Tri nova špijunska satelita lansirat će Sjeverna Koreja, a najavila je i izgradnju vojne bespilotne letjelice i povećanje svog nuklearnog arsenala 2024. godine. 

Razlog tome je jer je lider Kim Jong Un rekao da američka politika čini rat neizbježnim, izvještavaju državni mediji.

Nuklearne bombe

Kim se obrušio na Vašington nakon petodnevnog sastanka vladajuće stranke na kojima su postavljeni ekonomski, vojni i vanjskopolitički ciljevi za narednu godinu.

- Zbog nepromišljenih poteza neprijatelja da nas napadnu, svršeni je čin da rat može izbiti u bilo koje vrijeme na Korejskom poluotoku - rekao je on, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Naredio je vojsci da se pripremi za "pacifikaciju cijele teritorije Južne Koreje", uključujući i nuklearne bombe ako je potrebno, kao odgovor na bilo kakav napad, piše Reuters.

Ključni izbori

Ovo upozorenje stiže uoči godine u kojoj će se održati ključni izbori u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci predviđaju da će Sjeverna Koreja nastaviti kampanju vojnog pritiska radi utjecaja na predsjedničke izbore u SAD-u u novembru, koji bi mogli dovesti do povratka bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.